Magyarok nyújtottak segítséget egy kilakoltatott bukaresti színháznak

Megható sorokkal köszöni meg a bukaresti Nottara Színház a Bukaresti Magyar Intézetnek, hogy felajánlotta segítségét a több mint 70 éve működő román társulatnak.

„A Balassi Intézet avagy a segítség akkor jön, amikor legkevésbé várod” című cikkében a nagy nevű Nottara Színház egyik munkatársa azt írja: „Amikor azt hittük, minden összedől körülöttünk, levelet kaptunk. Nem volt több fél oldalnál, de a sorokat olvasva mélyen meghatódtunk. Azzal a melegséggel, amelyet nem kaptunk meg azoktól sem, akiket pedig ügyünkhöz közelállóknak éreztünk, az Intézet meghívott minket, hogy előadásainkat játsszuk a Balassi Intézet termében”. A szerző hozzáteszi, noha a felkínált terem mindössze 40 férőhelyes, a gesztusnak óriási értéke van szemükben.

 „A Magyar Intézet honlapja szerint az Intézet célja a Románia és Magyarország közötti kulturális kapcsolatok bővítése és megerősítése. És teljesítették céljukat, hosszú távra megnyerték barátságunkat”  – teszi hozzá a Nottara Színház munkatársa.

Amint arról hírt adtunk, Bukarest egyik legrégebbi színháza, a Nottara a Colectiv klubban történt, több mint 60 halálos áldozatot szedő tűzvész után zárt be. A Nottarának októberig otthont adó, Bukarest központjában lévő, 1946-ban épült ingatlan fokozottan veszélyesnek számít amiatt, hogy az évtizedek folyamán elmulasztották megerősíteni statikailag, így már egy kisebb földrengés esetén is összeomolhat. Innen egy másik épületbe költözött a színház, de nemrég ez is „piros pontot” kapott (ami Bukarestben nem jelent jót, sőt: azt jelenti, hogy az ingatlan életveszélyes). Ekkor jött a Balassi Intézettől a segítség.

A Nottara Színház hálálkodó levelét itt olvashatják románul. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?