Kétszeres premierre készül a Tompa Miklós Társulat

Bartis Attila írta és Bartis Attila is rendezi a Rendezés című darabot, amelyet január 30-án, szombaton este fél 8-kor mutat be a Tompa Miklós Társulat a színház kistermében.

A dolog úgy kezdődött, hogy amikor bemutatták Radu Afrim rendezésében A nyugalom című darabját, akkor Bartis elejtett egy mondatot, hogy egyszer megtapasztalná, milyen lehet színházat csinálni. Keresztes Attila művészeti vezető kapott az alkalmon és meghívta, hogy tartson egy egyhetes workshopot. Csakhogy Bartis Attila nem tartja magát improvizatív alkatnak, ezért inkább egy konkrét darab rendezésére vállalkozott. A Rendezés című darabot a budapesti Vígszínháznak írta, ám ott még nem mutatták be, ezért úgy döntött, Marosvásárhelyen viszi színpadra.

A szöveg még száz év múlva is időszerű marad, hiszen diktatúrák mindig voltak, vannak és talán lesznek is. A cselekmény a rendszerváltáskor és közvetlen utána történik, de történhetne akár a 19-ik században is. A társadalom igazságai vagy hazugságai szólnak bele az ember életébe, nem ritkán ellehetetlenítve azt. Mert az ember vagy az igazságot hajszolja, vagy a hazugságban él – hangzott el a bemutatót beharangozó sajtótájékoztatón.

Bartis Attila olyan köztes alkatnak tartja magát, aki közelebb van a színházhoz, mint egy átlagos ember, de nem rendező és nem színész, még csak nem is rutinos színházi szerző. Ezért félt az elején, hogy a színház elfogadja-e őt, mint kívülállót, vagy ellenállásba ütközik. De soha semmilyen „fallal” nem találkozott, soha nem tapasztalta meg azt, hogy „jó-jó, de mégis csak civil, ehhez nem ért”. Azt, hogy jó színház lesz-e, vagy sem, majd megmondják a kritikusok – mondta a szerző. Ugyanakkor a város hangjára is nagyon kíváncsi, vagyis az előadás fogadtatására.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?