Fejest ugranak a múltba a nagyváradi színházban szilveszterkor

A Boldogság expressz című, két részes „zenés időutazással” búcsúztatja az évet a Nagyváradi Szigligeti Színház december 31-én 19 órától. Az előadásról Czvikker Katalin, a színház menedzserigazgatója, Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője, Harsányi Sulyom László rendező, Nemlaha György művészeti tanácsadó és Zsigó Anna dramaturg beszélt.

„A szilveszter olyan, mint a zsákbamacska” – mondta Novák Eszter, aki szerint kicsit fejest ugranak a múltba a szilveszteri előadással, mely jelenetekből és betétdalokból állt össze. Nagy volumenű produkcióra készülnek, mondta a rendező, mivel a társulat 25 művésze színpadon lesz, nem volt egyszerű a próbákat megszervezni, hiszen a társulat tagjai játszottak is, kiszálláson is voltak ebben az időszakban. A műszaki személyzetre is szükség van, és 12 meghívott zenész vesz részt a produkcióban, így mintegy 80 ember dolgozik azon, hogy szilveszter este jó hangulatot teremtsenek a színházban.

Az időutazáson a hatvanas évek második felét, a fekete-fehér televíziózás hőskorát idézik fel, válaszolta a rendező kérdésünkre. Számára ez megélt valóság, ugyanakkor nemcsak budapesti, hanem váradi szemszögből is igyekszenek megközelíteni azt az időszakot.

Nemlaha György művészeti tanácsadó hozzátette, ő akkor még itthon volt, így sok mindent másként élt meg, vagy értelmezett, mint a magyarországiak. Keresték azt is, hogy Nagyváradon milyen kulturális és zenei élet volt abban az időben, így eljutottak például a Metropol Grouphoz, mondta Zsigó Anna. Ami pedig a kabarét, mint műfajt illeti, erre láthatóan van igény, ezért rádiókabaré-sorozatot terveznek a következő évben, elsősorban váradi kabarészerzők – Nagy Endre, Emőd Tamás, Lőrincz Miklós – műveiből, árulta el Novák Eszter.

A szilveszteri előadásban egyébként jelenbe vagy a jövőbe is „ugranak”, megszólal például a Lencsibaba metál stílusban, Csiky Ibolya pedig duettet énekelhet egykori önmagával Az ifjú W. újabb szenvedései című darabból, melynek zenéjét a már említett Metropol Group és a Vox Humana vokálegyüttes szerezte.

Kapcsolódók

Kimaradt?