Hamupipőke az érzelmi intelligenciáért – új előadás a Csíki Játékszínnél

Nyilvános főpróbát tartott a sajtó meghívásával csütörtökön a Csíki Játékszín. A Hamupipőke előadás után a visszajelzésekre kíváncsi társulatvezetés beszélgetésre is hívta a nézőket.

Szeretnék a közönség visszajelzéseit még bemutató előtt megismerni, kötetlen beszélgetésen, ezért hívták nyilvános főpróbára az eddigi esztétikai véleményezőket, közönségszervezésben közreműködőket, rokon szakmák csíkszeredai képviselőit és a sajtót a Csíki Játékszín újonnan elkészült meseelőadása premierje előtt, csütörtökön.

A szűk körben bemutatott Hamupipőkében, a Budaházi Attila rendezte előadás a klasszikus mesejáték eszközeivel írja át a közismert történetet részleteiben realistábbá: a varázslatok kézzel foghatóbbak, a mese pedig egy szép szerelmi történet happy and-re végződő olvasata.

A Grimm-testvérek meséjéből Gimesi Dóra egy meseszerű, filmszerű, love storyt kerekít, szórakoztató szerepcserékkel, vígjátékos bonyodalmakkal.

A szereposztásban Hamupipőkét Czikó Juliánna alakítja, aki emancipált női magatartással „tartja a frontot” két mostohanővérével szemben: fantáziálgatással, olvasmányok és expedíciók világába való kiszabadulással.  A Hamupipőke édesapja, Puskás László gyarmatokra utazó világjáró, új felesége, a Mostohát alakító Bartalis Gabriella a pszichés terror levezénylője; Dálnoky Csilla és Fekete Bernadetta pedig mostohanővérekként a fricskák elkövetői, akik a kényelem és látszat „neveltjei”, karakteres gonoszkodásaikkal nevettetnek.

A Királyfi, Bende Sándor, és a komornyikját alakító Veress Albert tandemje a cimboraság megtestesítői is.

Érdekfeszítő a kiadott beharangozóban a „bűvész-konzultánst” is feltüntetve látni – vélhetően sokan kíváncsiak lesznek az epizódra, ahol a szakmai megoldásokat alkalmazták. A koreográfust, Zaiba Anikót is bemutatta Parászka Miklós színházigazgató az előadást követő beszélgetésen. Márton Árpád festőművész a díszlet- és jelmeztervező, Kelemen Kata munkáját rendkívüli „kerek” élmény- és korhatásként jellemezte. Jelen volt a Petőfi Sándor Általános Iskola színházi kapcsolata is – a közönségszervezést elvállaló óvónő kiemelten értékelte, hogy a mesejátékok révén a kisgyerekek érzelmi intelligenciája fejleszthető, ezért odaadóan és hálásan gratulált minden gyerekelőadáshoz.

Parászka Miklós igazgató jelezte: szívesen látják a visszajelzéseket a továbbiakban is, a társulat pedig újabb meglepetést tervez a közeljövőben.

Bemutató előadás Csíkszeredában: november 20., 11 óra - Hamupipőke bérlet

Műsoron novemberben:

  • november 20. péntek, 11 óra Hamupipőke bérlet (bemutató előadás)
  • november 20. péntek, 12.30 Kis herceg bérlet
  • november 24. kedd, 11 óra Csipike bérlet
  • november 24. kedd, 12.30 Nagy Imre (zöld színű) bérlet
  • november 25. szerda, 12.00 Csíkszentdomokos, Cekapecc bérlet
  • november 26. csütörtök, 11.30 Csíkkarcfalva, Babszem Jankó bérlet
  • november 26. csütörtök, 13.30 Csíkkarcfalva, Babszem Jankó bérlet
  • További mesebérletes előadások decemberben.

Kimaradt?