banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Két új tévécsatornát indít a magyar közmédia

Két új tévécsatornát, egy kulturális és egy oktatási tematikájút indít a közeljövőben az állami média – tudta meg a NépszabadságAz alighanem M5 és M6 elnevezésű adók elindítását és fenntartását annak köszönhetően tudják finanszírozni, hogy az állam nemrégiben átvállalta az állami média több mint 47 milliárd forintos hiteltartozását, s ezáltal évi 9 milliárd forinttal több marad tartalom-előállításra.

Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megbízott vezérigazgatója a napokban tárgyalt a szakszervezetekkel első körben a jövő évi bérek alakulásáról. Ezen a megbeszélésen hangzott el Vaszily Miklós részéről az, hogy kötelezettség terheli az MTVA-t, hogy két további csatornát, egy kulturálist és egy oktatásit indítson a közeljövőben. A „kötelezettség” nyilvánvalóan abból adódik, hogy idén júliustól az első programhelyekre kerültek a köztelevízió csatornái a digitálistévé-szolgáltatásoknál, és a törvény alapján hat „közcsatornát” kötelező a digitális csomagokban terjeszteni.

Az MTVA idei több mint 80 milliárd forintos költségvetését nagyon megterhelte az M1 hír- és az M4 sportcsatorna elindítása. A két új adó 2015-ös büdzséje 10 milliárdra, 2016-os, teljes évi fenntartása pedig 14-15 milliárd forintra rúghat. Az eddig nyilvánosságot látott elképzelések között korábban az szerepelt, hogy az M5 egy budapesti regionális csatorna lett volna. Az állami média azonban az elmúlt években jórészt felszámolta a vidéki regionális stúdióit és műsorait, emiatt nagyon visszás lenne budapesti regionális adást sugározni.

A kulturális csatorna létrehozását Ókovács Szilveszter még a Duna TV vezérigazgatójaként (2010-2011) szorgalmazta, az Operaház mostani főigazgatójának tervei közt szerepelt egy Mezzo-Arte-féle, „DunArt" nevű művészeti csatorna elindítása. Ám az elmúlt években az MTVA kulturális szerkesztőségéből sokakat elbocsátottak, köztük az év elején például Serfőző Krisztát és Mohácsi Szilviát. Majd a kulturális műsorok egy részét, például Kult.hu-t és az Aranymetszést külső produkciós irodáktól rendelték meg, a műsorvezetők: Serfőző Kriszta és Mohácsi Szilvia.

Az állami média csatornáinak nézettsége messze elmarad az RTL Klub és a TV2 számaitól. A nemzeti főadón, a Duna TV-n például a Maradj talpon!, a Magyarország, szeretlek! és egyes bevezetett filmsorozatok tudnak tartósan félmillió fölötti nézőszámot produkálni. Az M1 fél nyolcas Híradójára szerdán 161 ezren voltak kíváncsiak, miközben az RTL Klub Híradójára és a TV2 Tényekjére közel 800 ezren. Az M4 Sport a labdarúgó-mérkőzések és a Forma–1-es futamok közvetítésekor tud kiemelkedő nézettséget hozni.

Kapcsolódók

Kimaradt?