Két magyar designer szerepel a kolozsvári ZAIN – Design Expressions kiállításon

A Kreatív Kolozsvár Bod Ádámnak és Keszeg Ágnesnek ad bemutatkozási lehetőséget a csütörtökön nyíló ZAIN kiállításon. A csoport egyik célja az, hogy segítsen a kolozsvári kreatívoknak megismerni egymást és egymás munkáit, illetve segítsenek a nagyközönségnek is megismerni őket.

Bod Ádám interaktív lámpáit, bár diplomamunkaként készültek, „medúza" kollekció néven a Pro Invent-en ezüstéremmel díjazták. Legfőbb különlegességük a térbeli változtathatóság: a lámpák az adott modelltől függően pár mozdulattal többféle alakot is felvehetnek. Külön figyelmet érdemel az is, hogy összetartó elemet vagy ragasztást nem tartalmaznak, a darabok összefűzéséből adódóan önmagukat tartják.

Keszeg Ágnes a kolozsvári Képzőművészeti Egyetem textil-design szakán végzett ruhatervezést 2006-ban, 2008-ban ugyanezen a szakon szerzett mesteri diplomát. 2006-ban jelent meg az első általa illusztrált gyerekkönyv (Szilágyi Domokos: Lám, egymást érik a csodák) a Cerkabella gyermekkönyvkiadó gondozásában, azóta több mint 25 kötete jelent meg itthon és Magyarországon is. 2007-tól a romániai Elle munkatársa, 2009 óta a spanyol Elle állandó munkatársa, de jelentek meg rajzai a kínai, törökországi, belgiumi, thaiföldi, japán, mexikói, horvátoszági Elle-ben is. 2009-ben tervezte az első selyemsál-kollekcióját, és ugyanakkor készítette az első divatbabákat is porcelánból, textilből.

A ZAIN - Design Expressions csütörtökön nyíló, 60 designert bemutató kiállításán Keszeg Ágnes és kendőkollekciója a Kreatív Kolozsvár és a ZAIN közti partnerség eredményeként lesz jelen.

A ZAIN - Design Expressions-ről

A ZAIN - Design Expressions a Kolozsvár életében markánsan jelen levő, kifejező, szakosodott kreatív közösségnek kínál találkozási keretet 4 napon keresztül. A november 12-15. között megrendezett találkozón a különböző kreatív iparágak képviselői egymással és a közönséggel kerülnek kapcsolatba.

Terméktervezés, belsőépítészet, divattervezés, grafikai tervezés és más hibrid formák – mindezen kreatív megnyilvánulások kerülnek emberközelbe. A ZAIN célja, hogy párbeszédet indítson el a tervezői közösség és azon nagyközönség között, amely értékeli a tervezést mind gyakorlati, mind pedig művészeti szempontból, és érdeklődést mutat a hazai tervezők által készített termékek iránt.

„A ZAIN több vonatkozásban is friss, újszerű esemény. Összegzi azokat a kreatív megnyilvánulásokat, amelyek együttesen közelebb hozzák a tervezési területet az érdeklődő fogyasztói közösséghez. A kezdeményezés azzal a céllal született meg, hogy fellendítse a tervezési piacot, különösen a kreatív közösséget, amelyben nagyon nagy potenciált érzünk, és amelyet nagyon szeretnénk értékesíteni ” – hangsúlyozta Georgiana Ciceo építész, a ZAIN kezdeményezés menedzsere.

Első lépésként a ZAIN november 12-15 között változatos rendezvénysorozatot szervez Kolozsvár számos népszerű, vonzó helyszínén.

Az események fő helyszíne az Expo Central lesz, a Román Nemzeti Színházzal szemben, a Hunyadi (Stefan Cel Mare) tér 18. szám alatt. Itt mutatkoznak be a design különféle területeiről (a divattervezéstől a terméktervezésen át a hibrid tervezési formákig) a romániai tervezők legjelentősebb munkáikkal.  A kiállítás mellett ebben a térségben olyan helyeket alakítanak ki, melyek lehetőséget adnak a látogatók és a projektben résztvevő partnerek interakciójára. Helyszín: Hunyadi (Stefan Cel Mare) tér 18. szám

Megnyitó: november 12., 19:00

A kiállítás csütörtök este 19 órától vasárnap éjfélig látogatható.

Fashion show

A divattervezés művészete és a festészet közötti hasonlóság az alapkoncepciója a ZAIN által szervezett divatrendezvénynek. Ezt fűszerezi az igencsak meglepő helyszínválasztás. A résztvevőknek lehetősége nyílik közvetlenül a színpadon figyelemmel követni a kreatív folyamatot, ezáltal növelve az alkotások értékét.

Helyszín: Farkas utcai református templom

Időpont: november 13.

Az eseményre a helyek megteltek – írják a szervezők.

Turning talents into jobs

Vita arról, hogyan lehet a kreativitást teljes körű munkává tenni, mi a különbség a design és az értékesíthető design között.

Helyszín: a Hunyadi (Stefan cel Mare) tér 18. szám alatti Expo Central

Időpontok és előadók:

•             november 14., szombat, 14:00 – 18:00; meghívottak: Vlad Sulea, Călin Crainic, Veronica Olariu, Mihnea Ghilduș, Dan Piersinaru és Lana Dumitru;

•             november 15., vasárnap, 14:00-18:00; meghívottak: Dan Piersinaru (Autor), Florin Cobuz (Nod Makerspace), Maria Neneciu (The Institute), Roxana Rugină és Marius Bucea (Cluj Makers).

Urban design

November 11-15. között építészet, tájépítészet, művészet és design szakos egyetemi hallgatók és friss végzősök az Urban Design keretén belül műhelymunkában vesznek részt, amelynek eredményeit a Hunyadi (Stefan cel Mare) tér 18. szám alatti Expo helyszínén mutatják be a nagyközönség számára vasárnap, november 15-én 18:00 órától.

A felsorolt események csak egy részét képezik az idén ősszel megszervezett ZAIN - Design Expression rendezvénysorozatnak.

Támogató: Polgármesteri Hivatal

Kimaradt?