Kulturális programokban gazdag tíz napot zárt a Szeben Megyei Magyar Napok idei kiadása

Kulturális programokban gazdag tíz napot zárt a XVII. Szeben Megyei Magyar Napok. A szervezők a medgyesi rendezvénysorozattal a magyar kultúra megőrzését, valamint a szórványban élő közösség nemzeti identitásának megerősítését tűzték ki célul.

Október 23-án, pénteken az 1956-os hősök emlékére helyezett el emléktáblát a református templom udvarán a helyi magyar közösség. A református egyházközösség nevében Orosz András és Turzai György presbiterek, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Szeben megyei szervezetének képviseletében Csifó Levente, az RMDSZ Szeben Megyei Szervezetének részéről pedig Dr. Balázs Béla koszorúztak tiszteletük jeléül. A megemlékezésen Székely Zoltán református lelkész köszöntötte a jelenlévőket, beszédet mondott Orosz Csaba, az RMDSZ Medgyesi Szervezetének elnöke.

„Olyan értékrend szerint kell élnünk, amely életünk és történelmünk bármely pillanatában vállalható. A felavatásra kerülő tábla emlékeztessen mindenkit, főleg a holnap képviselőit, a fiatalokat arra, hogy a tiszta és magasztos eszmékért mindig becsülettel kell helytállni” – fogalmazott Orosz Csaba. Hangsúlyozta: október 23-a győzelméből, hitéből, üzenetéből erőt kell meríteni a mindennapok nehézségeinek leküzdésére, közösségünk megmaradása érdekében. 1956 szelleme ma is kötelez bennünket – tette hozzá.

Az ünnepséget követően Dr. Jitianu Liviu Az autónómiáról címmel tartott előadást, a szervezők a fiatalabb generációnak Slam Poetry estet szerveztek. Október 24-én, szombaton a kicsik Póra Zoltán és a Stone Hill gyermekműsorát tekinthették meg, a felnőttek pedig a Cserebere vásár keretében megszabadulhattak régi ruhadarabjaiktól.

A rendezvénysorozat vasárnap ért véget a Szomszédnéni Produkciós Iroda, valamint a Koszika and the HotShots zenekar fellépésével.

Kapcsolódók

Kimaradt?