Sikeresen zárultak a Szeben Megyei Magyar Napok

A XIV. Szeben Megyei Magyar Napok 10 napos rendezvénysorozata a kiállítások, könyvbemutatók, koncertek, néptánc előadások, sport és diákrendezvények mellett számos és színes tevékenységével nagy sikernek örvendett a szórványvidéken.121-logosz

Vasárnap a medgyesi Traube teremben tartott telt házas rendezvényen a sepsiszentgyörgyi Melodika együttes, operett, musical és opera művekkel zárta a Szeben Megyei Magyar Napokat.

Ez alkalommal bemutatkoztak az RMDSZ Szeben megyei szenátor- és képviselőjelöltjei. Balázs Béla, az RMDSZ Szeben megyei elnöke, szenátorjelölt köszöntőbeszédében számvetést készített a Szövetség elmúlt években elért eredményeiről, külön kiemelve az egyházi és közösségi ingatlanok visszaszolgáltatása terén elért sikereket és a medgyesi Báthory István Általános Iskola felújítását.

„Eredményes volt az Összetartozunk Székelyföld-szórvány partnerség“ – értékelte az együttműködést ünnepi beszédében Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke, kiemelve, hogy két éve után, Hunyad és Fehér megye mellett Szeben megye is bekapcsolódott a programba.

Winkler Gyula EP-képviselő, az SZKT szórvány frakciójának elnöke megköszönte a Szeben megyei magyaroknak az elmúlt évek együttműködését, elmondta: brüsszeli munkájában arra törekszik, hogy az erdélyi magyarságot a maga sokszínűségében képviselje, a Székelyföldtől a Bánságig, a határ menti településektől Krassó-Szörényig, Medgyestől Hunyadig.

Az RMDSZ 2011-ben döntött arról, hogy Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésnapján, november 15-én, évente megszervezi a Magyar Szórvány Napját Erdély olyan térségeiben, ahol a magyarság részaránya nem éri el a tíz százalékot.

 

 

Kimaradt?