A szöveg igazsága – Julius Caesar bemutató a kolozsvári színházban

A 2015/2016-os évad első bemutatójára készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház. William Shakespeare Julius Caesar című drámáját Silviu Purcărete rendezésében pénteken, október 9-én 19 órakor mutatják be a nagyteremben.

Visky András, az előadás dramaturgja a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón elmondta, a darab nem csupán hibátlan éleslátásával, hanem meglepő időszerűségével is lenyűgöz. Brutus és társai által a közjó nevében szervezett köztársaság-párti összeesküvés nem a rendet állítja helyre, hanem polgárháborút és romlást idéz elő Rómában.

Silviu Purcărete rendező nem egy kész darabértelmezéssel érkezett a kolozsvári társulathoz, hanem kérdésekkel, amelyekre a próbák alatt a színészekkel közösen kereste a választ. Meglátása szerint az előadás Shakespeare szellemében született, ezért elsősorban a szöveg és a szituációk értelmezése volt fontos számára. A kolozsvári színházban olyan közegre talált, ahol szabadnak érzi magát és mer kockáztatni. Dragoș Buhagiar díszlet- és jelmeztervező elmondása szerint legfőbb feladata az volt, hogy tiszta, a színészeket és a színpadi helyzetet „szolgáló” látványt teremtsen, mely kiemeli a szöveg igazságát.

A főszerepet Bogdán Zsolt játssza, további szerepekben: Bács Miklós, Viola Gábor, Balla Szabolcs, Kató Emőke, Györgyjakab Enikő, Albert Csilla, Bodolai Balázs, Dimény Áron, Farkas Loránd, Fogarasi Alpár, Kántor Melinda, Keresztes Sándor, Laczkó Vass Róbert, Szűcs Ervin, Váta Loránd.

Zeneszerző: Vasile Șirli, rendezőasszisztens: Albu István, a dramaturg asszisztense: Biró Réka, videó: Cristian Pascariu, ügyelők: Györffy Zsolt, Böjthe Pál.

Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznapokon 10–14 óra között, valamint előadások előtt másfél órával, tel.: 0264-431986), valamint a www.biletmaster.ro oldalon.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?