Kusturica 600 ezer euróval tartozik Boszniának

Zárolták Emir Kusturica világhírű filmrendező cégének számláját, miután egy vizsgálat során kiderült, hogy a boszniai Szerb Köztársaság kormányának támogatásával létrehozott vállalat 600 ezer euró adótartozást halmozott fel Bosznia-Hercegovina felé, írja az MTI.

Egy Banja Luka-i székhelyű internetes oldal értesülései szerint Kusturica cége nem tudta bemutatni az adókedvezményre való jogosultságot igazoló dokumentumokat, miután az adóhatóság emberei szabálytalanságot állapítottak meg egy ellenőrzéskor. A becslések szerint az Andricgrad cég kicsivel több mint 1,2 millió konvertibilis márkával (600 euró) károsította meg a bosnyák államot. A számla zárolása mellett megtiltották a birtokában lévő ingatlanok eladását. A kővárosnak is nevezett Andricgradot (Andricváros) az észak-boszniai Visegradon, az irodalmi Nobel-díjas Ivo Andric Híd a Drinán című regényének színhelyére álmodta meg Kusturica.

A filmrendezőnek nem volt pénze a komplexum megépítésére, ám sikerült anyagi támogatást szereznie a boszniai Szerb Köztársaság elnökétől, Milorad Dodiktól. Az Andricnak emléket állító és egyben turisztikai célpontként is szolgáló Andricgradot 2014 júniusában adták át Dodik és Aleksandar Vucic szerb kormányfő jelenlétében.

Kapcsolódók

Kimaradt?