Szteppelve kezdett neki az évadnak a Csíki Játékszín

Szeptember 1-jétől kezdődnek a Szemenszedett igazság próbái, amit Parászka Miklós igazgató rendez a Csíki Játékszínnél. A társulat intenzív tánc- és beszédtréninggel edzett a munkára.

Szemenszedett igazságot készít a nézőknek keddtől a Csíki Játékszín Parászka Miklóssal, ám az új évad első hetén már bemelegített két kurzussal. Mivel a kőszínház épületében még zajlik a tatarozás, a csapat az önkormányzat által felújított Csíki Mozi termében „edzett" az új munkára, két szakember workshopja segítségével.

Sztepptánc-világbajnoktól tanultak

Élmény és móka volt a kétszeres sztepptánc-világbajnok Bóbis László tánckurzusa. A hagyományosként ismert jazz-táncokban koncentrált ismereteket szereztek: az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek páros táncaival, a charleston, black bottom, lindy hop valamint az amerikai sztepptánc technikáival. Az itt megismert páros táncok vezetés- és követéstechnikáit bármilyen páros táncban hasznosíthatják majd. A színházi mozgásvilágban pedig a korszak mozdulatvilága sokat segít: többek között a huszadik században játszódó darabokban tud hasznos eszközzé válni a színpadon – hangzott el a képzésen.

Noha a „lindy hop" első hallásra nem tűnt ismerős táncnak számunkra, Bóbis László rávilágított: más néven a swingről van szó. A kettős elnevezés története izgalmas: miután Charles Lidbergh elsőként átrepülte az Atlanti óceánt 1927-ben, az ő tiszteletére nevezték el lindy hopnak ezt a táncformát. Az már tánctörténelem, hogy ebből a régi páros jazz táncból nőtt ki a rock and roll, a jive, a boogie woogie később.

A tánckurzus mellett a vakáció utáni beszédtechnikai bemelegítő sem maradt el, idén dr. Gyéresi Júlia, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára tartott beszédtréninget a Játékszínnél. Az elméleti és gyakorlati képzés csoportosan és egyénileg is zajlott – adta hírül Szabó Noémi, a színház sajtóreferense. Mint megfogalmazta: a gazdag rezonanciájú, erőteljes hang és a könnyed hangképzés feltételeinek megteremtéséről és karbantartásáról elméleti összefoglalót is tartott, azonban a tréning nagy részében a két évtizedes pedagógusi és kutatói munkája során összegyűjtött hatékony gyakorlatokkal edzette a társulatot.

Kapcsolódók

Kimaradt?