Örmény ünnepre készülnek Gyergyószentmiklóson

Háromnapos rendezvénysorozattal készülnek szeptember 4-6 között Gyergyószentmiklóson megünnepelni az örmény kultúrát, értékeket és hagyományokat. A Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Plébánia és a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület szervezésében összeállt program idén szórakoztatást és gasztronómiai kuriózumokat is tartalmaz.

„Megismertetni az örmény kultúrát és hagyományokat az együtt élő nemzetekkel” – ez a lényege Kulcsár László főszervező szerint a gyergyószentmiklósi Örmény Művészeti Fesztiválnak, mely idén szptember 4-6 között immár ötödik kiadásához érkezik. Évről-évre sikerül gyarapítaniuk nívós és változatos programjukkal a támogatók körét is, idén a Bethlen Gábor Alap mellett az állandó támogatók: Hargita Megye Tanácsa, Gyergyószentmiklós városi tanácsa, Budapest XV. Kerület Önkormányzata, a Communitas Alapítvány, és több éve már Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa is.

A háromnapos eseménysorozatnak idén is része lesz a búcsús szentmise, valamint a Cserey Csaba - Harry Tavitian duó jazzkoncertje. A résztvevők belekóstolhatnak az örmény gasztronómia ínyencségeibe is a vasárnapi főzőversenyen, a Hurutfesztiválon.

A képzőművészetet, zenét és gasztronómiát ötvöző, az örmény értékeket bemutató Örmény Művészeti Fesztiválnak idén is különlegessége, hogy a képzőművészeti kiállításmegnyitókat műhelytevékenység követi: az Élő műhely keretében például üvegikon-festésben gyerekek számára Martaian Ermone Zabel és Zerkula Enikő tart foglalkozásokat naponta, de lesz agancs- és gyökérfaragás is.

A programtervezet szerint a művészeti fesztivál pénteki, szeptember 4.-i ünnepélyes megnyitója után az örmény katolikus templomban a Lux Aurumque kamarakórus koncertezik, Ványolós András vezetésével. A nyitónap estéjére előre be kell jelentkezniük a szervezőknél azoknak, akik szeretnének  részt venni az örmény vacsorán, ahol az örmény ételek kóstolása kötetlen beszélgetéssel ötvöződik.

Szeptember 5-én szentmise nyitja a fesztivál második napját, s az örmény templom szomszédságában levő Örmény Közösségi Ház ideális helyszín lesz idén is az örmény kultúrába való „befészkelődésre": itt folyamatosan megtekinthetőek a kiállítások. Az erdélyi magyar-örmények: múlt, jelen és jövő címmel  nemzetközi konferenciát szerveznek idén is – ennek hagyományosan a Salamon Ernő Gimnázium díszterme a helyszíne, amit szintén előzetes bejelentkezés alapján követ majd az örmény ebéd.

Cserey Csaba Ritmus nélkül nincsen élet címmel megjelent könyvét az Astoria szállóban szombat délután mutatják be, Harry Tavitian és Cserey Csaba dzsesszkoncertjét jó idő esetén az Örmény Közösségi Ház udvarán lehet meghallgatni.

Szeptember 6-án, vasárnap Örmény katolikus templomi berendezések Erdélyben címmel tart előadást Pál Emese. A fesztivál diplomáciai programjai között kiemelt esemény a Dísztanácsülés, melyen Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat, Budapest Főváros XV. ker. Örmény Nemzetiségi Önkormányzat, és a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület képviselete ír alá együttműködési szándéknyilatkozatot.

A vasárnap déli ünnepi szentmise – Kisboldogasszony ünnepe, a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom búcsúünnepe a látványos, jellegzetes „Vörös köpönyegesek" felvonulásának látványosságát is kínálja majd:

A szentmisét Szakács Endre örmény katolikus általános helynök mutatja be, ünnepi szónok Jakubinyi György örmény katolikus apostoli kormányzó lesz. Az ünnepen részt vesz a kerület papsága, és közreműködik a gyergyószentmiklósi örmény kórus.

Megszervezik az V. Hurutfesztivált is

 A vasárnap délutáni gasztonómiai eseményen a különböző települések speciális receptjei alapján készülnek a levesek. Az üstben főtt örmény ragut az örmény ifjúság készíti, Biró Boér Attila irányításával. Az idén a dalauzi készítését is az örmény ifjúság mutatja be.

Vasárnap is hallgatható lesz Cserei Csaba dob-performansza; este 10-ig pedig a Budapest XV. kerület „Csomópont" Tehetséggondozó Program előadásai követhetők.

A szervezők –  a Kulcsár László elnök vezette Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület, az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége és a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Plébánia – a részletes programot itt teszik közzé. www.gyergyoiormenyek.ro

Örmények Gyergyóban

Az örmények 1688-ban telepedtek le Gyergyószentmiklóson. Az örmény templom erődtemplomnak tűnik, ugyanis a templomot nyolcszögű, meredek cserepes sisakkal fedett két lőportorony és tört alaprajzú lőrésekkel ellátott kőfal veszi körül. Egyes vélemények szerint egyidős a kápolnával a gótikus korból, mások szerint az 1730-as évi építkezés korából való.

A templom ékessége a barokk szószék, a fő- és mellékoltárok, valamint Szent Gergely 1752-ben Velencében készült oltárképe. A várfal belső, ablakszerű mélyedéseibe 1750 táján készült mesteri domborművek és festmények láthatók. A cinteremben számos, homokkőből készített síremlék látható. Érdekes egy Ammoniteseket tartalmazó mészkőből készült sírkő, a templomkert kijárata közelében.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?