Szeptemberben tartják Fekete-Körös Völgyi Magyar Napokat

Harmadik alkalommal szervezik meg szeptember első hétvégéjén a Fekete-Körös Völgyi Magyar Napokat. Szeptember 4-én, pénteken Várasfenesen, 5-én, szombaton Köröstárkányban, 6-án, vasárnap pedig Belényesben tartanak rendezvényeket.

A Fekete-Körös völgyi szórvány ünnepét hagyományosan szeptember első hétvégjén tartják-  számolt be augusztus 20-án Borsi Lóránt, a Bihar megyei RMDSZ társadalmi kapcsolatarásért felelős ügyvezető alelnöke. Mindhárom napnak megvan a maga sajátossága, pénteken Várasfenesen a néphagyományokat elevenítik fel, szombaton Köröstárkányban családi napot tartanak, vasárnap Belényesben istentisztelettel és egyházi kórusok szolgálatával várják az érdeklődőket és átadják a Zsiskú János-szórványdíjat is.

Várasfenesen szeptember 4-én 16 órától néptánccsoportok és –együttesek, valamint népdalkórusok vonulnak majd a kultúrotthonig, ahol 17 órától az udvaron felállított színpadon fel is lép a paptamási Gilice, a biharszentjánosi Szentjánosbogarak, a borsi Galagonya, a magyarremetei Kéknefelejcs, az érkörtvélyesi néptánccsoport, az érmihálfalvi Nyíló Akác, az ésemjéni Ezüstperje, a bihardiószegi Szömörce, a belényesújlaki Rezgő, a micskei Görböc, a szalárdi Pitypang, a mezőtelegdi Oacsirták, illetve az érkeserűi népdalkör és a szentjobbi népdalkórus is. A kultúrotthonban a tervek szerint ezzel párhuzamosan, 19 órától bemutatják majd Cs. Fenesi János helybeli szerző Alkalmak strófái című verseskötetét.

Köröstárkányban szombaton 10 órától a református templomban a konfirmandusok találkozójával egybekötött istentisztelettel kezdődik a családi nap. Ezzel párhuzamosan az úrbéresi egyesület futballpályáján a Tulipán-kupa selejtezői és az RDMSZ-körzetek gulyásfőző versenyét. Az istentisztelet után 11.30-tól a templom előtti téren avatják fel Bartók Béla szobrát. Borsi Lóránt felidézte: tavaly Petőfi-szobrot avattak fel Belényesben, és bemutatták a most felavatandó Bartók-szobor makettjét, idén pedig bemutatják IV. Béla király szobrának makettjét, melyet jövőre Várasfenesen avatnak majd fel. A program a futballpályán folytatódik ott 13 óra után a helybeli Serkentők kórus és a Nótáskedvű Lányok után Molnár István és Balázs Gyula hegyközcsatári citerások, a szalacsi menettáncosok, a debreceni Hajdú Néptáncegyüttes, a szintén helybeli Royal zenekar, Mohácsi Brigitta, a nagyszalontai Wrong Way együttes, végül a sztárvendég, a Beatrice és Nagy Feró lép a színpadra.

Belényesben vasárnap 16 órától ünnepi istentisztelet lesz a református templomban, környékbeli egyházi kórusok szolgálatát is hallhatják. Ugyanaznap19-kor, a belényesi művelődési házban gálaesttel zárul a rendezvény, a fellépő a Hajdú Néptáncegyüttes és átadják a Zsiskú János szórványdíjat.

Mint elhangzott, a rendezvény előtt háromezer példányban osztják majd ki az erre az alkalomra készített Magyar Napló nevű újságot, melyben köszöntőket a három nap programját is olvashatják majd.

A 3. Fekete Körös Völgyi Magyar Napok megrendezését a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-frakciója, a történelmi egyházak, a szövetség bihari polgármesterei valamint körösárkányi, várasfenesi, belényesi, kisnyégerfalvi, magyarremetei és belényesújlaki RMDSZ-szervezetek, a Köröstárkányi Közösségfejlesztési Egyesület, a Köröstárkányi Úrbéresi Egyesület és a Pro Várasfenes Egyesület támogatta.

Kimaradt?