A Kárpát-medence minden sarkából érkeztek Kolozsvárra „Kultiválódni”

Öt évnyi szünet után folytatódik a Kultivál – Kárpát-medencei Kulturális Ifjúsági Fesztivál. Az idén Kolozsváron szervezett programsorozat célja, hogy a különböző magyarlakta régiók tagjai egymás tevékenységével, problémáival ismerkedjenek.

A Bánffy-palotában szervezett találkozó szombat délelőtt már javában zajlott. Ottjártunkkor három csapat feladata volt, hogy a színpadról bemondott különböző feladványokat megfejtse. Az első hallásra szokványos verseny érdekessége volt, hogy a csapatoknak licitálniuk kellett a válaszadás jogának megszerzésére – ehhez azonban biztosra kellett venniük, hogy a válaszuk jó, azaz megéri az adott pontszámaikat "befektetni".

Míg a verseny tartott, különleges lekvárok-kompótok vonzáskörébe kerültünk: a tálat kitöltő éjfekete nedűben úszkáló, szintén fekete zölddióról elmondták, három hetes "kezelésen" esik át, hogy méregtelenítsék, és aktuális, egyébként erősen édesített ízét és formáját felvegye.

A rendezvényről Szémán Péter, az EMKE elnöke a maszol.ro-nak elmondta, 2010 óta szünetelt a Kárpát-medence mindig más régiójában megszervezett Kultivál, idén pedig, mivel maguk is bábáskodtak a létrejötte fölött, elsősorban az ifjúságnak szerették volna szentelni. Nem véletlenül került Kolozsvárra sem, hiszen a város idén birtokolja Európa Ifjúsági Fővárosa címét.

A Kultivál szervezője a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal, lebonyolítója az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület. A fesztivál fővédnöke Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért felelős államtitkára. Védnökei: Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere és Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?