Borszéki Anna-bál: bálélmény turistáknak, helyi kecsességgel

Tizenegyedszerre ünnepelte az Annákat hangulatos báli táncokkal Borszékfürdő. A szabadtéri rendezvényen turisták is bekapcsolódtak – a bál szépe, a borszéki Fazakas Adrienn szerint ezt a bálélményt gátlások nélkül mindenkinek ki kellene próbálnia.

Vendégek is beneveztek táncpartnernek szombat este Borszékfürdőn, a hagyományos Anna-bálon. A neveket a szervező – Tündérkert Virágai tánccsoport és Borszéki Ifjúsági Fórum – hagyomány szerint kis szívecskékre jegyezte fel, majd kalapból húzták ki, melyik lovag melyik ifjú hölgynek lesz a párja a táncpróbákon. 

Aki szombat este a fürdőtelep díszbejáratának rendezvénysátrához sétált szombat este nyolckor, órákig ott ragadt a vonzó, kellemes hangulatban. Ki-ki saját családtagjaival is táncolhatott a bált követő koncerten, melyhez a helyi Szilvás együttes szolgáltatta a muzsikát.

A báli forgatókönyv

Három borszéki hölgy a közönségből, Siklódi Izabella, Veress Ingrid Krisztina és Kolbert Klaudia vállalta idén a zsűri felelősségteljes szerepét. Nekik külön köszöni az együttműködést utólag is a főszervező tánccsoport vezetője, Moșneag Ilona. Mint mondta: sikeres volt az idei Anna Bál, és ez nagy öröm a borszékieknek, táncos gyerekeknek és a turistaváró helyieknek is.

A helyi önkormányzat tanácsosaként is tevékeny Moșneag Ilona a városvezetés turistavonzó stratégiájának első pillanattól kezdve lelkes kivitelezője csoportjaival. Ez abban áll, hogy az eddigi kultúrházbeli rendezvényeiket, táncos bemutatóikat különféle hétvégi rendezvények alkalmából itt, a szabadtéri rendezvénysátornál mutatják be. Míg múlt héten a csoportok a Nosztalgia Hétvége retro időutazásán, most a kecses báli koreográfiákban jeleskednek, szórakoztatást, hangulatot biztosítva a fürdőtelep egyik legforgalmasabb artériája mellett.

A Tündérkert Virágai együttes kis csoportja idén előbb Kék Duna keringővel es bécsi keringővel köszöntötte az Annákat, majd a nagyok együttese is bécsi keringővel biztosította a hangulatot.

A prelűd után tizennégy szívecske került a kalapba, és ezeket a szívecskéket húzták ki a bálozó urak. A 14-ből a tánc után választották ki a két udvarhölgyet és a királynőt.

A királynő és az udvarhölgyek

Az első udvarhölgy (képen balra) Papp Renáta, a második pedig  Klemencz Ingrid  lett, a királynő szerepét Fazakas Adrienn kapta, akitől megkérdeztük, hogy érezte magát és mit jelent számára bálkirálynővé válás.

Adrienn úgy fogalmazott: fontosnak véli ezt a rendezvényt, az egykori Anna-bálok méltóságának és hagyományának ápolását, hiszen a turizmus- és Borszék jövője a tét. Arra biztat mindenkit: jöjjön el Borszékre, a hétvégenként tartott, nyílt, ingyenes rendezvényekre, hiszen Borszéken minden gyerek egy tánccsoport tagja, akik „tiszta szeretetből” lépnek fel, a városért és a fürdővárosi mondén élet hagyományainak tiszteletéért.

Elárulta, ő maga is spontán állt be a bálozók közé, még illő öltözet sem volt kéznél, de a szervezők és kollégák mosolya és biztatása gyorsan meggyőzte. „Nem az számít, hogy valaki itt királynő lesz, hanem az összetartás, amit együtt képviselünk és a táncokkal átadunk” – mondotta.

Azt pedig, hogy ő lett a bálkirálynő, mindössze a „szerencseruhájának” (egy kockás ing) tulajdonítja, de köszönettel tartozik a csapatnak, táncpartnerének, a sorhúzással választott borszéki Siklódi Zoltánnak, és mindenkinek, aki tapsolt és jól érezte magát – mondta.

A verseny

Az utolsó fordulóba kerülő öt ifjú bálosnak éppen a borszéki Anna-bálok történelmére vonatkozó kérdésekre kellett válaszolniuk, ami kiváló lehetőséget nyújtott rálátni arra, hogy milyen messzire is nyúlik vissza és milyen igazi társasági életbeli esemény is volt Borszéken, a nagyhírű Anna-bál.

A válaszadóknak ehhez csupán szemfüleseknek kellett lenniük, hiszen a rendezvényszervezők minden adatok rafináltan „elejtettek” a konferáló szövegekben.

Ha fellapozzuk a korabeli sajtót, valóban lenyűgöző világba kerülünk: megtudhatjuk például, hogy 1893-ban nagy sikerű Anna-bált tartottak Borszéken, amelyen a négyest 24 pár táncolta.

„A közönség tekintve a kevés fürdővendég számát, ahhoz képest jelent meg” – írta a Csíki Lapok 1893. augusztus 2-án. Ugyanez a lapszám a borszéki fürdővendégek aktuális névsorát is közölte. Eszerint Pávai Vajna Béla mérnök őrnagy Bécsből, Gászton András kereskedő és felesége Párizsból, Ferencz József „népsz. rendező” és neje, valamint Molnár József országgyűlési képviselő és családja Budapestről, dr. Keiser János országgyűlési képviselő és Borszéki Soma szintén a magyar fővárosból, Kápolnai János színész Kolozsvárról, Viet Nadiné consulné Galacról, dr. Vendl Jánosné Makóról, Hamniczki József cipész Gyergyószentmiklósról érkezett, hogy csak néhány főt emeljünk ki a vendégek sorából.

A következő, augusztus 9-i Csíki Lapok szerint az Anna-bál fényesen sikerült, tiszta jövedelmét a borszéki szegény iskolás gyerekek számára ajánlották fel, és Hamza Miksa híres bandája „ugyancsak izzadott”. A felülfizetők között özv. Urmánczy Jánosnét, Szász Domokos református püspököt, valamint Orel Dezső gyergyószentmiklósi polgármestert is említette a lap.

Kapcsolódók

Kimaradt?