Gernyeszegi kastélynap: grófnők arról, milyen az arisztokrata női sors

Ötödik alkalommal szerveznek Kastélynapot szombaton Gernyeszegen, a Teleki-kastélyban. A rendezvény célja a Teleki-kastély népszerűsítése, a Teleki-család történetének megismertetése.

A Teleki Kastély Egyesület szervezésében a Teleki-kastély délelőtt 10 és este 7 óra között lesz látogatható, és a nap folyamán vezetett sétákat is biztosítnak magyar és román nyelven.

A rendezvény hivatalos megnyitójára délelőtt 10,30-kor kerül sor. Az eseményen megnyitják a Gernyeszegi Nyári Egyetem eredményeit, illetve az arisztokrata esküvőket bemutató idei tematikus kiállítást is, ez utóbbit gróf Teleki Domokos és Teleki Edina esküvőjének 115. évfordulója alkalmából hozták létre.

A kastélynap az utolsó lehetőség arra, hogy megtekintse a közönség Gernyeszegen az Arché Egyesület Újjáélesztett kastélyok és kúriák című tárlatát, amely olyan romániai műemlékek történetét mutatja be, amelyeket sikeresen helyreállítottak, illetve amelyek megmentéséért komoly erőfeszítéseket tesznek tulajdonosaik.

Az egész napos programsorozat kerekasztal-beszélgetést is magába foglal, amelynek témája a főúri családok nőtagjai, az arisztokrata nők szerepe. Az érdeklődők Teleki Julianna és Jeanne-Marie Wenckheim Dickens grófnőkkel beszélgethetnek, illetve hallgathatják meg, hogyan élik meg ezt a szerepüket.

A filmvetítések sorában a Két székely című dokumentumfilm lesz látható, Lukács Csaba és Marossy Géza alkotása, amely párhuzamos portré Barabási-Albert László hálózatkutatóról és Kolumbán Gábor tanár-gazdálkodóról.  Ugyanott levetítik Maksay Ágnes 2013-as Márton Áronról szóló dokumentumfilmjét is.

A rendezvényre a szervezők szeretettel várják a kisgyerekeseket is, kastélyos kalandjátékkal, bábszínházzal és gyerektáncházzal. A parkban pedig további játékokra, illetve hintózásra és pónis lovaglásra is lehetőség lesz.

A nyílt napot a Bobfolk koncertje és egy szabadtéri filmvetítés zárja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?