Időutazás-játékot ajánl a hétvégére Borszék

Nagyi báli ruháiba, horgolt, csipkés kiegészítőkbe bújva, vagy sétapálcával is játszhat bárki időutazást a hét végén Borszéken. A Hargita megyei fürdőváros interaktív, képnapos rendezvényén még saját kiadványt is megjelentet az önkormányzat.

Korabeli ruhákban sétálók Borszék gyönyörű sétányain, amibe kis öltözködési leleményességgel, kiegészítőkkel bárki bekapcsolódhat – közeleg a hétvégi Nosztalgia Hétvége Borszéken, amikor két napig együtt játszhatnak idén is a turisták a borszékiekkel és barátaikkal.

A múltelemekkel ható, de a turisztikai jövőképért immár negyedszerre megszervezett Nosztalgia Hétvégét a Borszéki Városháza és a városfejlesztésért létrehozott Borszékért Alapítvány szervezi idén – noha pályázataik nem jártak idén sikerrel, leleményességgel pótolták fel a programot, multikulturális elemekkel - mi több: a közösség a saját erejét is felmutatja a legfiatalabb tehetségek műsorával.

Szelfibarát szervezés

A szervezők célja: olyan aprólékosan áthangolni a környezetet a századfordulós Nosztalgiára, hogy bárki, bárhol, korabeli ruhába öltözvén szelfit készítene, akkor (szinte) megtéveszthesse a nézőt. Ezt sikerült az előző kiadások oldsmobil-jelenlétével is erősíteniük, de idén két hintó áll majd a játékos kedvű turisták szolgálatára.

A rendezvény szombaton 17 órától kezdődik a látványos felvonulással Borszék forrásait összekötő sétányokon: korabeli ruhában, hintókkal, nők csipkékben, horgolt kesztyűkkel, férfiak cilinderrel és sétapálcával.  A helyi Tündérkert Virágai tánccsoportnak a város testreszabott ruházatokat rendelt a tavaly: a krinolinos táncosok a fürdőtelep díszbejáratánál táncolnak a közönséggel. Megtudtuk: a helyi vendéglők közül nosztalgikus menüsorral is készülnek a kétnapos játékra, a város pedig a századforduló helyi kiadványát felélesztve, Borszéki Lobogó címmel, magyar és román nyelven ad ki fesztiválújságot, melyben, a programajánló mellett az 1800-as években keltezett turisztikai beszámoló- és reprint képeslap is lesz.

Az ünnep idei különlegessége lesz vasárnap 16:30-tól a helyi Andantini bemutatkozása. Ők a helyi Klemenz Gréta tanítványai. Gréta zenepedagógia szakon tanul Kolozsvárott, az Anone-miss fuvola- kvartett tagja, valamint zongorázott pop-együttesekben, és egy éve határozta el, segíti a zongorázni vágyó borszékieket, így szabadidejében folyamatosan foglalkozott a zsenge tehetségek korosztállyal, de, gondolkodás nélkül mondott igent akkor is, amikor valaki felnőtt fejjel jelentkezett. Ez a csapat lép most, korabeli ruhákban, közönség elé, többnyire négykezeseket játszva - a repertoárban keringők dominálnak.

Szombat este lép fel a pár hónapja Háromszéken hiánypótló jelleggel megalakult, profi énekesekből, énektanárokból a sepsiszentgyörgyi Classical együttes. Főként közismert operaáriákat lehet majd hallgatni, de a klasszikus és romantikus opera kedvelőinek is ajénlanak Mozart, Puccini, Verdi, Bizet, Offenbach, Flotow, Rossini operáiból.

A Classical Együttes tagjai: Sebestyén-Lázár Enikő – szoprán, Szélyes-Babos Margit – szoprán, Oláh-Badi Alpár – tenor (mindhárman a brassói Transilvania Egyetem Zenei Fakultásán végeztek magánének-opera szakon), illetve Kőmíves Bokor Zsuzsa – zongora (ő a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zongora szakán végzett).

A szombati napot bulis hangulattal a Médiabefutósként ismert helyi DNS pop-együttes koncertje zárja.

Görög táncok is lesznek

Idén a szabadtéri, közösségi jelenlétet Pilisvörösvár testvérvárosi vendégcsoportok erősítik: Borszék testvértelepüléséről ugyanis 102 fős küldöttség kapcsolódik be az időutazó seregbe.

Parádés programnak ígérkezik szombaton 18 órától a 112 éves múltú pilisvörösvári német nemzetiségű fúvós zenekar koncertje. 1996-ban a IX. Országos Fúvószenekari minősítésen Német nemzetiségi kategóriában, és show- zenekari kategóriában kiemelt aranydiplomát kaptak, és így elnyerték a fesztivál-zenekar címet. A közhasznú egyesületként működő együttes Pazar Radetzky-indulóra lehet tehát számítani – és ez a hangulat a Nosztalgia hétvégére kiválóan harmonizál, tekintve, hogy Borszék, királyi fürdővárosként, a népszerű térzene hagyományának otthona is volt. Érdekessége a programnak, hogy ezt követően görög és sváb táncok is lesznek.

Vasárnap időutazást ígér két fellépéssel a Back in time együttes is, valamint az „Engem nem lehet elfelejteni” zenészei.
Zenés kikapcsolódást nyújt Oprea Mircea és Nagy Levente, valamint a borszéki Galaxy együttes zenéjére lehet utcabálozni.

Borszéken mindeközben igénybe vehetőek az önkormányzat által működtetett turisztikai szolgáltatások: az Ősforrás helyén üzemelő mofetta, vagy a nosztalgikus „építészetként” is elkönyvelhető Ó-sáros fürdő. A melegített ásványvizes, szaunával és mazzsázzsal is rendelkező fürdőt ugyanis az egykori Ó-sáros mintájára építtette fel 2012 őszén a városvezetés: egyszerűen a képeslapok nyomán fennmaradt látvány után terveztetve.

Aki Borszékre készülődne a hétvégén, jó megjegyeznie: szombaton, a 17 órai felvonulást követően készítik el a részvevők közös csoportképét a fürdőtelep díszkapujánál. Ez a kihagyhatatlan vakuvillanás fontos mozzanata az időutazás „dokumentálásának” - a csoportképet évről-évre beragasztják a város virtuális, „történelmi albumába”.

Kapcsolódók

Kimaradt?