Film két székelyről: szeretetlenség a politikában – élettörvény a hálózatban

Alig háromtucatnyian voltak kíváncsiak Csíkszeredában a Lukács Csaba-Marossy Géza alkotópáros Két székely című dokumentumfilmjére. A Sapientia csíkszeredai épülete aulájában tartott kedd esti közönségtalálkozón a filmet ugyan megtapsolták – ám a közönség részéről egyetlen kérdés se követte.

Nem tudni pontosan miért maradt távol a közönség a Két székely filmbemutató-turné csíki helyszínén – pedig a közönségtalálkozó társszervezője is volt a helyszínt biztosító tanintézmény, s a vetítés előtt diákok is tartózkodtak az esemény plakátjával tapétázott épületben. Mivel szimultán rendezvény nem volt, talán a készülő zivatar az oka, vagy az, hogy a vetítésre kerülő dokumentumfilmet már március 27-től teljes egészében elérhetővé tette a készítő műhely: a Székely Szeretetszolgálat Alapítvány.

Az alapítvány harmadik célja a filmkészítés, és az első, ennek keretében elkészült munka a Két székely – jelentette be Lukács Csaba, a film szerkesztő-rendezője, egyben az alapítvány elnöke, már a film vetítése előtt. Első két feladatként a Csíkszeredában magyar állami finanszírozásból épülő kórház létesítését, az eziránti lobbizást jelölte meg, másodikként a budapesti Millenárison Hargita Megye Tanácsa partnerségével szervezett, már első kiadásán 30 ezer fős forgalmat elért Székely Fesztivál további szervezését.

Az 56 perces dokumentumfilm története Boston és Énlaka helyszíneken fut, a bivalytenyésztéshez visszavonult Hargita megyei politikus, Kolumbán Gábor, s a hálózatelmélettel foglalkozó világklasszis kutató, a székely gyökerű Barabási-Albert László életét követve.

Énlakáról egy otthonépítő- és „szabadság-építő”, önellátó- és hagyományőrző szemléletű volt politikus szólal meg. Kolumbán Gábor a szeretetteli létmód törvényeit választva „tolatott ki” a politikából – ahol a szeretetlenség számára, mint mondja, halálos lett volna. Ő az elismert mentora a Boston-Budapesten „intellektuális építést” végző Barabási-Albert Lászlónak. Mindkét alany megnyerő közvetlenséggel engedi közel magához a kamerát – s a kandi tekintetünket meghordozhatjuk házukban, elkaphatjuk pillanatokra családtagjaikat.

Az élettörvények tanításai

Olvasatunkban az élettörvények, tisztaság és hitelesség tanításai a film – a két egyéniség – markáns üzenete. Úgy éreztük, törést hoz a filmbe, amikor a szereplők – a Két székely – meghitt, énlaki falatozásakor hirtelen - mindössze egyetlen „belekérdezős” riporteri közbevetés indokával - beleszól a társalgásukba az asztaltól „távol ültetett” Lukács Csaba. Viszont sok finom részlet kényeztetően dicséri Marossy Géza kamerakezelését - és az élvezhető vágás Novák Péter munkáját.

De, mint jeleztük, ki-ki maga véleményezheti a szabadon megtekinthető filmet:

https://www.youtube.com/watch?v=NpfuFinQTHo

A csíkszeredai találkozó szervező-házigazdájaként Lakatos Mihály, a Balassi Intézet – Magyarország Sepsiszentgyörgyi Kulturális Központja vezetője köszöntötte a közönséget és meghívottakat. A vetítést követően is ő kérdezte az alkotópárost.  

Lukács Csaba azt mondta: ha nem szerez tudomást a két szereplő közötti kapcsolatról, és Barabási ezt fel nem vállalja, akkor, külön-külön sosem forgatott volna rólunk filmet.

Marossy Géza üdítő részletet tett közzé: saját, filmen kívüli beismerése szerint Kolumbán Gábor gyerekkorában „szerelmes volt” a bivalyszemekbe – ezért kísérte őt életútja ebbe a nyugtató révbe.

Lakatos kérdéseire válaszolva a csíki közönségnek Lukács Csaba a Barabási házában tartott privát partik „hálózatelmélet”-üzemmódjába is betekintést nyújtott. Megtudtuk: a tudós arra a feladatra kéri meg a házába hívott mintegy 140 vendégét, távozáskor mindenkiadja le kis cetlin: melyik két olyan személyiséggel ismerkedett meg a parti végéig, akivel, egyébiránt, soha az életben nem lenne lehetősége személyesen szót váltani.

A Médiatanács támogatásával 2014-ben készült Két székely dokumentumfilm készítőit a továbbiakban a következő helyszíneken lehet faggatni:

  • Június 17., 20 óra – Sepsiszentgyörgy, Székely Nemzeti Múzeum Bartók-terme
  • Június 18., 18 óra – Kovászna, Városi Művelődési Ház
  • Június 19., 18 óra – Kolozsvár, Sapientia EMTE előadóterme

Kapcsolódók

Kimaradt?