Digitalizálják az eddig feldolgozatlan erdélyi folklórgyűjtéseket

Nagyszabású folklórdokumentációs projektet indított Sepsiszentgyörgyön a Romániai Magyar Néptánc Egyesület. A „Mozdulatokba vésett gyökerek” projekt célja, hogy jegyzékbe vegye és digitalizálja a jelenleg magánkézben levő, mindeddig feldolgozatlan folklórgyűjtéseket.

Sylvester Réka, az egyesület munkatársa elmondta, várják minél több magánkézben levő folklóranyag és gyűjtés felajánlását annak érdekében, hogy ezek digitalizálás által tovább használhatók maradjanak, illetve bárki által elérhetők legyenek.

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület ehhez a munkához közel 250 ezer lej támogatást kapott az Izland, Lichtenstein és Norvégia által létrehozott EGT Finanszírozási Mechanizmus alapjaiból, illetve tíz százalékos önrészt mellékelnek a kivitelezéshez.

A folklórdokumentáló központ a sepsiszentgyörgyi Míves Házban működik, és felszerelték már a digitalizáláshoz szükséges technikai berendezésekkel. A gyűjtések katalogizálásában és feldolgozásában két szakember nyújt segítséget: Dr. Könczei Csongor néprajzkutató és etnokoreológus, valamint Dr. Pávai István etnomuzikológus.

Tervek szerint a feldolgozott anyagokból háromnyelvű  - magyar, román és angol - videó készül, amit internetes felületen, a www.folkmedia.ro honlapon tesznek közzé. Emellett a feldolgozott anyagokból egy 30 lemezes DVD gyűjtemény készül, amelyet jövő áprilisban 120 különböző kulturális intézménynek adnak át ingyenesen, illetve Erdély öt városában közönségtalálkozók alkalmával ismertetik az érdeklődőkkel.

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület elnöke, Deák Gyula elmondta, szándékuk, hogy használható folklóranyaggal szolgáljanak azon táncosok, együttesvezetők, koreográfusok, pedagógusok vagy érdeklődők számára, akiknek másképp nincs hozzáférésük néptánc gyűjtésekhez, de szeretnének első kézből tanulni és fejlődni.

A www.folkmedia.ro honlapon bárki elérhetőségére bocsájtják a projekt számára felajánlott, eddig magánkézben levő gyűjtések feldolgozott anyagait. Ugyanott elérhető több hasonló hazai és magyarországi internetes adatbázis is.

Kapcsolódók

Kimaradt?