Sepsiszentgyörgyi román színház új igazgatója: fontos a kétnyelvűség

Anna Maria Popa színésznő lett a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház új igazgatója. A februárban megüresedett igazgatói tisztségre szervezett versenyvizsgára két színésznő – Anna Maria Popa és Alexandrina Ioana Costea – jelentkezett.

Ők írásban kellett benyújtaniuk menedzseri terveiket, és kedden az önkormányzat által kinevezett szakmai zsűri előtt megvédeniük azt. A két igazgatójelölt között kevés volt a pontkülönbség, Anna Maria Popa 7,59-, míg Alexandrina Ioana Costea 7,57-es jegyet kapott.

A színházigazgatói tisztséget megnyert színésznő Sepsiszentgyörgyön született, az elmúlt 15 évben Bukarestben élt, ahol művészi és menedzseri tapasztalatokat is szerzett. Anna Maria Popa az eredményhirdetést követően úgy nyilatkozott: szeretné a fiatalokat a színházba vonzani, így gyerekelőadásokat is tervez majd.

Kétnyelvűség, kétnyelvűség, kétnyelvűség

Szeretne kétnyelvű, román-magyar előadásoknak is helyet adni, így vonzaná be a háromszéki magyar közösséget is a színházba. Tervei között szerepel a román társulat tevékenységének láthatóbbá tétele. Elsőként Shakespeare Rómeó és Júlia című darabjának színre vitelét tervezi.

Anna Maria Popa optimistán nyilatkozott az Andrei Muresanu Színház jövőjével kapcsolatosan is. Rámutatott, hogy idén új székházba költözhet a román társulat a Művész Mozi korszerűsítésének köszönhetően, így megszűnik a 25 éve fennálló székházprobléma, jelenleg ugyanazon az épületen és színpadon osztozik a magyar és román társulat.

Anna Maria Popa szerint valóban alacsony a helyi önkormányzat által biztosított költségvetés, de arra elég, hogy kifizessék a béreket és fenntartsák az intézményt, az előadások színre viteléhez szükséges összegeket külső forrásokból kívánja előteremteni.

A vizsgáztató bizottság egyik tagja, Mădălin Guruianu önkormányzati képviselő elmondta: örvend annak, hogy mindkét jelentkező a multikulturális színházjelleget szeretné erősíteni, a magyar társulatokkal való együttműködésben, kétnyelvű vagy feliratozott, az egész közösséget megszólító előadásokban látják a jövőt.

Mint arról beszámoltunk, idén februárban üresedett meg a sepsiszentgyörgyi Andrei Muresanu Színház vezetői tisztsége, amikor Dan Țopa felmondott, arra hivatkozva, hogy a helyi román közösség részéről nem kapott elegendő támogatást, kevesen jártak színházba, kevés román vállalkozó támogatta a társulatot.

Az elmúlt években hasonló okok miatt négy igazgató - Radu Macrinici, Doru Mareş, Horaţiu Mihaiu és Florin Vidamski – mondott fel a sepsiszentgyörgyi román társulat éléről.

Kapcsolódók

Kimaradt?