Ünnepi könyvhét: amikor a zene is az irodalomhoz kötődik

Két újdonsággal is előrukkoltak idén az 5. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét (június 4-7.) szervezői - tájékoztatott csütörtökön Doki Emese, az RMDSZ Főtitkárságának munkatársa sajtótájékoztató keretében Kolozsváron, aki idén átadta a főszervezői stafétabotot Ambrus Zsombornak.

Az egyik újdonság, hogy a könyvhéten résztvevő könyvkiadóknak ingyenessé tették a részvételt és a standot. A másik pedig maga a helyszín: idén a Bánffy-palota helyett a Fogoly utcában szervezik meg a könyvhetet.

H. Szabó Gyula, a Romániai Könyves Céh alelnöke hozzátette, a helyszínváltozást elsősorban a könyvkiadók kérték, szerintük ugyanis tavaly a Bánffy-palota nem volt a legjobb választás: az eső elmosta a rendezvényt, a bevételek pedig elmaradtak a várakozástól. H. Szabó Gyula hangsúlyozta, ezért fiaskóért igazából nem a Bánffy-palota tehető felelőssé, de az ünnepi könyvhét helyszínével és időpontjával kapcsolatban mindig voltak viták.

Ezért is gondolkodtak el komolyan azon, hogy jövőre egy hónappal a budapesti ünnepi könyvhét előtt szervezzék meg a kolozsvárit, hogy több magyarországi meghívottakat is ide tudjanak csábítani.

A Fogoly utca június negyedikétől nem csak a könyvkiadók bemutatóitól, koncertektől, előadásoktól lesz élettel teli, hanem Nyíregyháza mint turisztikai célpont is bemutatkozik. A könyvhét programjaiba így a nyíregyháziak is részt vesznek, előadásokat tartanak.

A Bulgakov is társul

Az ünnepi könyvhét programjáról a főszervező, Ambrus Zsombor számolt be. Elmondta, a megnyitó két hét múlva, a Kolozsvár Társaság díjával startol, majd Loose Neckties Society és Szabó Balázs Bandája koncertjével folytatódik. De fellép a Bagossy Brothers Company, a Folkfusion Band is mások mellett, és a gyermekek sem maradnak program nélkül.

H. Szabó Gyula hozzátette, a gyerekekre idén is nagyon odafigyelnek, hiszen ők azok, aki sok szülőt bevonzanak. Hogy milyen gazdag gyerekprogramokat kínálnak idén a könyvhéten, itt nézhető meg.

Ami a koncertfelhozatalt illeti, Ambrus Zsombor elmondta, leginkább olyan előadókat választottak, akiknek közük van az irodalomhoz, a színházhoz, így jól beleilleszkednek a könyvhét hangulatába.

Az idei programhoz a Bulgakov irodalmi kávéház is csatlakozott, június hatodikán például a kávéház névadójára, Mihail Afanaszejevics Bulgakovra emlékeznek halálának 75. évfordulója alkalmából. Egy nappal korábban emlékkonferenciát tartanak Makkai Sándor születésének 125. évfordulója tiszteletére.

Hogy az ünnepi könyvhét még színesebb legyen, minden könyvkiadó legalább egy könyvbemutatót tart. A rendezvény a könyv jövőjével és a fiatalok olvasási szokásaival is foglalkozik egy mini-konferencia keretében, és sok más mellett jelen lesz például Oravecz Nóra, Tompa Andrea és Markó Béla.

A könyvhetet az RMDSZ Főtitkársága, a Romániai Magyar Könyves Céh, valamint a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szervezi. 

Kapcsolódók

Kimaradt?