Sikeresen zárult az Ünnepi Könyvhét Magyarországon

Sikeresnek, jó hangulatúnak értékelte a hétfőn záruló 85. Ünnepi Könyvhetet és a 13. Gyermekkönyvnapokat Zentai Péter László, a rendezvényt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója. Zentai Péter László hangsúlyozta, hogy a rendezvény ingyenes és köztéren zajlik, ezért csak megbecsülni tudják a látogatói létszámot. A kiadók elmondásaira alapozva kiemelte: nemcsak sokan fordultak meg a könyvünnepen, hanem sokan vásároltak is, több könyves vállalkozás kiemelkedő forgalomról számolt be.

Az igazgató szerint a sikeres rendezvény nagy mértékben az időjárásnak köszönhető, amely kegyes volt a könyvszakmához, hiszen a kánikula és az eső is elkerülte a programsorozatot. Rámutatott: a hagyományosan szombat éjszaka zajló könyvek éjszakáján karneváli hangulatban ünnepeltek a kiadók, a legtöbb stand éjfélig nyitva volt, sok helyen minikoncerttel szórakoztatták az olvasókat, míg több százan táncoltak a színpad előtt.

A központi helyszínen, a budapesti Vörösmarty téren 147 pavilonban mintegy 200 vállalkozás mutatta be köteteit a csütörtökön kezdődött seregszemlén, köztük azt a 335 újdonságot, amelyet kifejezetten a könyvhétre jelentetett meg 83 hazai és 11 határon túli kiadó. Az idén is mintegy 80 vidéki település csatlakozott az ünnepi könyvhéthez.

Kimaradt?