"Vannak új és régi irányzatok, meg a Uriah Heep"

Oroszroszágban, Izraelben, Amerikában, a Bahamákon, Ausztráliában, Új-Zélandon, az Egyesült Királyságban jártak a közelmúltban – tudtuk meg a Szent György Napok idei sztárvendégeitől, az öt évtizede zenélő és negyven millió eladott albummal büszkélkedő Uriah Heep tagjaitól a szombaton tartott sajtótájékoztatón.

Mielőtt a sajtótájékoztató megkezdődött volna, az öt rocksztár helyet foglalt az asztalnál, Bernie Shaw borral üdvözölte és magyarul az újságírókat, Mick Box pedig az asztalon levő körtőskalácsot próbálta fel mint karkötőt.

Mick Box elmondta, mindig figyelmet tettek arra, hogy Európa nyugati része és Amerika mellett Európa keleti részét is meglátogassák, ezért is járnak a környéken olyan gyakran. Sepsiszentgyörgyről első ízben hallottak, és mivel csak éjjel egy órakor érkeztek, nem szereztek komolyabb benyomásokat a városról.

Az esti moncertről elmondták, negyvenöt évet nehéz összefogni, de igyekeznek régi és új dalokat is előadni. A közel öt évtized fizikai és mentális bírásáról azt mondták: kellően lelkesek, olyannyira, mint negyvenöt évvel ezelőtt, ugyanakkor fontos, hogy a közönséggel folyamatosan kommunikálnak. Vannak régi irányzatok, vannak újak, és van a Uriah Heep - szögezte le Mick Box.

Az új rockbandák közül kevés mozgatja meg őt, mondta az öt évtizede induló banda egyetlen ma is aktív tagja, Box.  zene ma már nem arról szól, mint az ő idejükben, tette hozzá. Az, hogy ma is aktívak, nem a pénzről szól már, hanem a zenéről. "Ez a legjobb meló a világon – fogalmaztak. – A festő sem teszi le az ecsetet, a költő sem a pennát. Amíg kreatív vagy és van közönséged, mész tovább"

https://www.youtube.com/watch?v=EylsjEqvNKQ

Arról is beszéltek, a Led Zeppelin és Deep Purple árnyékában voltak sokak szerint, ők azonban ezt nem érezték. 58 ország meglátogatása és negyven millió lemez eladása nem lehet annyira rossz eredmény - mondták.

Elmesélték, Oroszországba sokági nem juthattak be, végül Gorbacsov alatt igen. Ők nyitották meg a kaput más nyugati rockbandák előtt ebbe az országba. Hozzátették: Gorbacsov viszont nem volt jelen a koncerten - nem volt belépője, és a vendéglistán sem volt rajta - viccelődtek.

A Szabad Európa rádió hullámain

Bakó Kálmán a múlt rendszerben titokban kellett hallgassa kedvenceit, a Uriah heepet, a Szabad Európán keresztül. A találkozón a férfi a banda tagjainak és a sajtó képviselőinek elmesélte, Németországba írt levelet, hamis neveken, hogy küldjenek neki zenét. A szekuritáté pedig ezt megtudta, és kihallgatta: négy-öt órán át vallatták, és kérdezték tőle, hogy miért hallgatja a Uriah Heepet, amikor létezik hazai zene is. A mai napig megtartott egy a bátyja által megtartott hangfelvételt - mondta. 

Kapcsolódók

Kimaradt?