Készül a nagy bulira Sepsiszentgyörgy

Félidőnél tart a sepsiszentgyörgyi városünnep, de valójában pénteken kezdődik a Szent György Napok szabadtéri programsorozata, a vásári forgatag. A háromszékiek jó időjárásban bíznak, a városünnep szervezői már építik a színpadokat, állítják a vásári sátrakat és lacikonyhákat. Holnaptól megtelik élettel Sepsiszentgyörgy központja.

Pénteken délelőtt a Múzeumkertben, az evangélikus templom melletti Ifjúsági udvarban és a Szent György téren a Gyuri-muri nevű gyerekvárosban is népi és modern tánc előadásokra, játékokra, közönségtalálkozókra kerül sor.

Az Erzsébet park előtti útszakaszon pénteken 13 órától lesz látogatható az Aktív Turizmus Expó, és 14 órától a múzeumkertben felállított Észműves sátorban informatika, design és innováció témában lesznek előadások. Emellett a város több pontján is zajlik az Utcazene Fesztivál hazai és külföldi együttesek fellépésével.

A városnapok részletes programját a szentgyorgynapok.ro honlapon olvashatják.

A vidámpark nem a városnapok része!

Az Olt partján felállított ideiglenes vidámpark nem a Szent György Napi rendezvények része, hívta fel a  figyelmet csütörtöki sajtótájékoztatón Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint felajánlották a szórakoztató játékok tulajdonosainak a Sportcsarnok melletti területet, ahol civilizált körülmények között lehetett volna működtetni a vidámparkot, ám ők nem éltek ezzel a lehetőséggel, inkább magánszemélytől bérelték ki az Olt melletti telket, de ott az esőzések miatt most sár van.

Az elöljáró emlékeztetett, hogy az elmúlt években is a Bodok szálló akkori tulajdonosától bérelték ki a vidámparki elemek számára a parkolót, és hatalmas bevételekre tettek szert azzal, hogy rátelepedtek a városnapokra.

A Szent György Napok új koncepciója szerint, visszavettek a fesztivál jellegből, nemcsak a bóvlivásárt, hanem ezeket az elektromos játékokat is száműzték a városközpontból. A gyerekeknek a Szent György téren, a felszámolt színpad helyén rendeznek be gyerekvárost, ahol családbarát rendezvényekkel, kézműves tevékenységekkel várják az érdeklődőket.

A belváros lakóinak türelmét és megértését kérik

Nem lehet a központi parkba költöztetni a vasárnapi esti tűzijátékot, mert a visszafelé hulló szikrák a földtől húsz méterre hunynak ki, és ez veszélyeztetné az Erzsébet park fáit, másrészt a katasztrófavédelmi felügyelőség sem engedélyezi ezt a helyszínt, mutatott rá Antal Árpád. A polgármester elmondta, a Mihai Viteazul tér lakóinak egy része kérte, hogy a tűzijátékot ne a kultúrpalota tetejéről és az előtte levő térről, hanem a parkból lőjék fel, de erre nincs lehetőség.

Antal Árpád ugyanakkor megköszönte a belváros lakóinak a türelmét és a szolidaritását, hiszen sok esetben ők a Szent György Napok vesztesei, ők azokat a koncerteket is kénytelenek meghallgatni, melyekre nem kíváncsiak. Az elöljáró a városlakók megértését kéri, amiért a városban négy napig nehézkes a közlekedés.

„A szentgyörgyiek akkor is szeretik ezt a várost, amikor nehéz szeretni, például amikor a városban zajló rengeteg munkálat megnehezíti a hétköznapokat, vagy a városnapok okoznak bosszúságot.”- mondta a polgármester.

Antal Árpád azokra a felvetésekre is válaszolt, hogy miért nem az Igazi Csíki Sör a rendezvény hivatalos söre, elmondta, megkeresték az Igazi Csíki Sör tulajdonosát, de a gyárnak még nincs akkora kapacitása, hogy egy ekkora rendezvényt ki tudjon szolgálni, hogy egyszerre félszáz sörcsapot beüzemeljen. Azért az Igazi Csíki Sör is jelen lesz a városnapokon.

A csütörtöki készülődésről itt lehet megnézni a fotógalériát. 

Kimaradt?