Rekordáron kelt el az amerikai filmben felfedezett Berény-kép

Szombaton 70 millió forintért árverezték el Berény Róbert eltűntnek hitt festményét. A 90 évig elveszettnek hitt képet a Stuart Little, kisegér című filmben felfedezte egy művészettörténész.

Stuart Little, kisegér – egy ismert hollywoodi családi film, 1999-ből; öt évvel ezelőtt karácsonykor a magyar tévék is adták. Az egyik hazai művészettörténész pedig éppen a gyermekével nézte otthon, amikor meglátta, hogy a kisegeres filmben, a nappaliban egy ismert magyar festmény lóg. Berény Róbert Alvó nő fekete vázával című képét a magyar kutatók 90 éve elveszettnek hitték.

Az amerikai és a nemzetközi sajtó is felkapta a történetet. A legnagyobb amerikai csatornák és a nagy nemzetközi lapok is foglalkoztak azzal, hogy az 1999-es film díszletképét Magyarországon évtizedek óta keresik. A magyar szakértők nyomozásba kezdtek, végül a hollywoodi produkció kellékese segített megtalálni a festményt Amerikában.

Ezt a pillanatot várták a magyar gyűjtők, évek óta. Budapesten szombat este bocsátották árverésre az kalandos festményt. A licit 34 millió forintról indult, de pillanatok alatt kúszott felfelé. Végül egy titokzatos vásároló ütötte le, aki személyesen nem jelent meg az árverésen. Berény Róbert kalandos festménye végül a kikiáltási ár duplájáért kelt el.

Percekkel később a raktárban már a vevőnek készítették elő a festményt. Virág Judit galériatulajdonos azt mondta: nem árulhatja el, ki vette meg. „A fő szabály az, hogy sem azt, aki elad, sem azt, aki vesz, mi nem nevezhetjük meg. Annyit mondhatok, hogy egy nagyon komoly gyűjteménybe került a kép” – fogalmazott Virág Judit.

Kiszivárgott sajtóinformációk szerint egy magyar műgyűjtő vásárolta meg Berény Róbert festményét, és egy múzeum rendelkezésére bocsájtja, vagyis szinte biztos, hogy az Alvó nőt valamikor a nagyközönség is láthatja majd.

Kapcsolódók

Kimaradt?