Roma színész alapított egyesületet nem csak romákért

A szegénység nem mentség arra, hogy valaki ne tanuljon – állítja Rudi Moca roma színész, rádiószerkesztő, civil aktivista, aki Romo Sapiens – Rudy Moca elnevezéssel egyesületet hozott létre, hogy segíthessen azokon, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak kiemelkedni a szegénységből.

„Nekem ne mondja senki, hogy azért nem tanul, azért nem jár iskolába, mert nincsen pénze! Ahhoz nem pénze kell sok legyen az embernek, hanem akarata” – mondta a maszol.ro-nak az ismert marosvásárhelyi roma személyiség, aki azért is kölcsönözte nevét az egyesületének, hogy követendő példaként tekintsenek rá, bátorítást kapjanak mindazok, akik valami miatt lemaradtak, elveszítették bátorságukat a küzdelemhez, a továbblépéshez.

Az egyesület nem csak a cigányokért jött létre, hangsúlyozta Rudi Moca a Kultúrpalotában megtartott bemutatkozáson, hanem mindenkiért, nemzetiségi hovatartozástól, bőrszíntől függetlenül, hogy segítséget nyújtson a hitüket vesztett embereknek. A találkozón részt vettek a különböző hivatalok képviselői mellett roma nemzetiségű egyetemi hallgatók, illetve tanárok, akik saját példájukkal szeretnének elől járni és reményt adni mindenkinek, hogy tanulni érdemes, és csakis a tanulás által lehet továbblépni, felülemelkedni.

Rudi Moca, a jelenleg nyugalmazott színész, bábszínész és rendező a Marosvásárhelyi Rádió cigány nyelvű műsorának szerkesztője saját életpályájával próbál elöl járni, példát mutatni elsősorban a roma közösség számára. Mint azt egy korábbi interjúban elmondta, magyar édesanyától és cigány édesapától született, az elemi iskolát Mezőbándon, szülefalujában végezte, majd Marosvásárhelyen érettségizett. Bukarestben végezte a pszichológia, majd a színművészeti egyetemet. „Szegények voltunk, apám csordapásztor volt, nem tudott írni-olvasni. Én teheneket legeltettem és közben iskolába jártam, tanultam. Úgyhogy nekem nem mondja senki, hogy azért nem tanul, mert szegény” – mondta.

Az egyesület programjában előadások szerepelnek, illetve olyan színházi projektek, amelyek a társadalmi toleranciát, együttműködést, kölcsönös segítségnyújtást hangsúlyozzák. Az előítéleteket, a megbélyegzést, az intoleranciát szeretné megszüntetni a tervezett tevékenységekkel.

Kimaradt?