Dragomán György világot épít, mikor könyvet ír

A Marosvásárhelyről elszármazott Dragomán György volt a nagyváradi Törzsasztal-beszélgetéssorozat novemberi vendége. Az estet ez alkalommal a VI. Könyvmaraton keretében, az Illyés Gyula könyvesboltban tartották.

Öt éve és hét hónapja járt először Dragomán György a Törzsasztalnak, az időpont azért is emlékezetes, mert visszaútjukon arról mesélt, hogy hamarosan elkészül új könyvével, mondta Kőrössi P. József. A Máglya című könyvet végül idén október elején mutatták be.

Két könyvet is ír egyszerre, ezért, ha tárcát kértek tőle, akkor is egy-egy regényrészletet adott, mondta a szerző, aki hozzátette: erős intenzitással „lát” jeleneteket, amelyek önmagukban is megállnak. Az időről szólva elmondta, hogy ő végig tudta, hogy alakul a könyv, de nagyobb lett, mint gondolta. Sosem kronologikus sorrendben írja a jelenteket, később kezdi el létrehozni a szerkezetet. A Máglya főhőse egy 13 éves lány, Emma, akinek a hangja már A fehér király írásakor „megszólalt”. Már akkor tudta, hogy következik egy újabb könyv, de akkor kerültek helyükre a dolgok, amikor rájött, hogy amit hall az lányhang. Nem akarta az említett könyv folytatását írni, ezért A Fehér királyból kimaradt történeteket „elfelejtette". Az emlékezésnek és a felejtésnek is fontos szerepe van, hangzott el, ugyanakkor nem hiszi, hogy van  történelem, sokkal inkább, hogy a történelem fikció, mondta a szerző, aki felidézte, hogy iskolásként milyen durva meglepetés volt az, amikor az összes román király neve hirtelen „cel Mare” lett a történelemkönyvekben. Bár a fehér király egy diktatúrában, a Máglya egy rendszerváltozás után játszódik, tudatosan nem használ történelmi neveket, tette hozzá.

„Mikor könyvet írok, világot építek” – fogalmazott Dragomán György, aki szerint fontos, hogy az ember emlékezzen az érzéseire, hiszen ha emlékszek egy lila úszósapka miatt átélt szégyenre, akkor nem nehéz visszaadni azt, amit egy kamaszlány érezhet egy ódivatú fürdőruhában. A jó hangulatú est rendhagyó módon zárult, a főzéssel szívesen foglalkozó írótól ugyanis egy recept elmondását kérte Kőrössi P. József, így a jelenlévők közül most már bárki elkészítheti a Dragomán-módra rántott csirkemellet és sült krumplit is.

 

 

Kimaradt?