Jancsó Benedek emléknapok Háromszéken

Csütörtökön a Székely Nemzeti Múzeumban emléküléssel vette kezdetét a dr. Jancsó Benedek születésének 160. évfordulójára szervezett ünnepségsorozat. A következő négy napban különböző programokkal emlékeznek a kiemelkedő székely tudósra, irodalomtörténészre Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és szülőfalujában, Gelencén.

Kovászna megye tanácsának elnöke, Tamás Sándor az emlékülést Jancsó Benedek szavaival nyitotta meg: „A székely népnek lelke van. Ez a lélek fogja őt megvédeni és megtartani idegen rabságban a magyar nemzet számára.” A tanácselnök emlékeztetett, hogy Jancsó Benedek az első világháború után több mint tíz évig, haláláig a magyar nemzet szolgálatába állította eszét, kapcsolatrendszerét, és Bethlen István miniszterelnök titkos tanácsosa is volt.

„Rendszerekben gondolkodott, kutatott, feltárt és leírta ezeket, emellett a politikai kérdéseket is próbálta úgy irányítani, hogy az egységes magyar nemzetben való gondolkodást is, és a székelyek méltó helyen való elhelyezését szolgálja.” A gelencei születésű tudós által írt Székelyek című kötet ma is aktuális álláspontot fogalmaz meg, hiszen nekünk is folyamatosan küzdenünk kell a jövőnk biztosítása érdekében, mondta Tamás Sándor.

A konferencián dr. Jancsó Antal, a Jancsó Alapítvány elnöke elmondta: hetedik alkalommal látogatnak Háromszékre Jancsó Benedekre emlékezni, és minden egyes látogatás szellemi és lelki feltöltődést jelent számukra. „A székely irodalomtörténész volt az, aki évtizedekkel előre látta a magyar sors veszélyeit. Jancsó Benedekről halála után iskolákat és szakköröket neveztek el: elsőként a gelencei általános iskola vette fel a nevét 2000-ben, valamint mellszobrot is állítottak a tiszteletére, akinek munkáját következetesség, minőség, cselekvő odaállás jellemezte.”

 

Kimaradt?