Kiránduljon velünk Bólyára, Bolyai Farkas szülőfalujába (GALÉRIA)

Bólya Szeben megyei, Nagyselyk községhez tartozó falu, száz kilométerre Marosvásárhelytől, ahová az utazik, aki nem csak hallott Bolyai Farkasról, de érdekli az is, hogy hol született a nagy matematikus. Poros utcái, régi szász házai, katolikus temploma a beavatatlan számára nem mond sokat. Szó szerint elfeledett várkastélyát is csak az látogatja meg, aki tud róla, valahol, valamikor hallott a létezéséről.

A kastélyról (mármint ami maradt még belőle) elmondható, hogy igazi Csipkerózsika-álmát alussza. Mert amíg nem jön egy bátor „királyfi”, egy vállalkozó kedvű egyesület-, alapítvány-, netán intézményvezető, hogy legalább a benőtt gaztól kiszabadítsa, addig szinte csak azok látogatják meg, akik vagy Bolyai nyomát kutatják, vagy véletlenül tévednek a félreeső faluba.

Bolyai Farkas emlékét ma már emlékszoba őrzi Bólyán, a római katolikus templom melletti parókián. Mellszobra a templom bejárata mellett áll, koszorúk, virágok, nemzetiszínű szalagok díszítik. A matematikus egykori szülőháza, vagy annak helye is ott áll az utcában, bár emléktábla nem jelöli, a kutatóknak sikerült azonosítaniuk a meglevő dokumentumok alapján, hogy melyik is az a ház. 

A kastély alig látszik ki a domb tetején a fák lombja alul. Miután odaérünk és bemerészkedünk romos falai közé, fedezzük fel, mekkora érték lehetett itt valamikor és mekkora érték áll kihasználatlan itt a fák sűrűjében. Szamártövis, bogáncs és csalán nő szinte embermagasságban, a talpunk alatt tégla és kő, a falakból ki-kiáll egy-egy vastag gerenda. Látszik, hogy annak idején az építtetők nem sajnálták az anyagot, a fát, téglát és követ, a habarcsot nem spórolták ki. Ennek köszönhető, hogy még megmaradt, amit el nem hordtak belőle.

A dokumentumok szerint még a Bolyaiak ősei, a hidegvízi gerébek alapították a falut vármegyei területen, a későbbi Felső-Fehér vármegye egyik királyföldi enklávéjában. Itt állt a 14–15. században a Bolyaiak uradalmi központja. A 14. században Bolyai Gáspár és felesége, Bethlen Brigitta várkastélyt épített a faluban. 1511-ben Bethlen Miklós ezt újjáépítette és 1515-ben Lulai János nagyszebeni polgárnak adta el. 1576 és 1581 között Gálfi János birtokába került, majd 1596-ban Báthory Zsigmond a várkastélyt II. Mihály havasalföldi fejedelemnek adományozta, aki 1597. december 1-jén meg is látogatta. 1629-ben az uradalmat a kastéllyal együtt nagyszalontai Toldi György örökölte.

A kastélyról kevés adat maradt fenn, ahogy rajz, vagy korabeli felvétel sem. A falubeliek mondják, hogy az utóbbi évtizedekben jutott ebbe az állapotba. Falfestményei, gótikus ablakkeretei, boltívei tanúskodnak egykori szépségéről. 

Kimaradt?