Megkezdődött a Vásárhelyi Forgatag

Szerda este a Kultúrpalota nagytermében ünnepi műsorral vette kezdetét a Vásárhelyi Forgatag. A politikusok köszöntőbeszédeit a Maros Művészegyüttes erre az alkalomra összeállított műsora követte.

Az erdélyi magyarság seregszemléje kíván lenni a Forgatag” – fogalmazott Kilyén László műsorvezető, a második alkalommal megszervezett rendezvénysorozatról beszélve. Az ünnepi szónoklatok sorát Soós Zoltán és Portik Vilmos főszervezők indították. A zsúfolásig telt teremben közéleti személyiségek, politikusok is jelen voltak, ami annak is a jele, hogy elismerik a rendezvényt – vélekedett Portik, aki köszönetet mondott a marosvásárhelyieknek, amiért részvételükkel támogatták a rendezvényt, és a magyar kormánynak és a vásárhelyi vállalkozóknak, hogy anyagilag lehetővé tették a Forgatag létrejöttét.

„Köszönöm, ez most a legfontosabb szó” – mondta, hozzátéve, hogy együtt, közös erővel sikerült megszervezni a Forgatagot a tavaly és az idén is. „Megérte összefogni” – hangsúlyozta Soós Zoltán is, amit valamennyi szónok kiemelt beszédében. Együtt nagy dolgokra képes egy közösség, erős összefogással lehet csak eredményt elérni – hangzott el többször is.

A megnyitón jelen volt és köszöntötte a teremben ülőket, a szervezőket Wetzel Tamás, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára is, valamint Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere.

Jövőben a főtéren és a felújított várban lesz a Forgatag – hangzott el Peti András alpolgármester részéről az ígéret. Toró T. Tibor arról beszélt, hogy milyen a marosvásárhelyi közösség, ha élni hagyják. Az EMNP elnöke a versenyről és a kézfogásról szónokolt, a kisebbségi társadalomról. Kelemen Hunor a kulturális párbeszédet hangsúlyozta, azt, hogy szükség van terekre, ahol a magyar kultúrát felmutathatjuk és üzenhetünk a román társadalomnak, hogy nem kell a magyaroktól félnie.

A rendezvények csütörtökön folytatódnak tematikus városnéző sétával, a Tékaforgatag megnyitójával, a Maros-parton megnyílik 13 órakor a Vásári Forgatag, bemutatkozik Zalaegerszeg, de még előtte elkezdődik a Játékforgatag, a kézműves foglalkozások sora. A programban kiállítások, beszélgetések, előadások és koncertek szerepelnek. A zsinagógában 17 órakor a marosvásárhelyi zsidóság 1918 és 1945 közötti történetéről tart előadást Spielmann Mihály történész, ugyanabban az órában az unitárius egyház Bolyai-téri tanácstermében Kilyén Ilka lép közönség elé csángó műsorával. Haumann Péter 19 órakor a Nemzeti Színházban Platón: Szókratész védőbeszéde című egyéni előadását mutatja be. Este a Maros-part nagyszínpadán a Phantom koncertjével zárul a nap.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?