Gazdag programmal, szerdán este rajtol a Vásárhelyi Forgatag

A helyszínen, a Marosparton tartotta sajtótájékoztatóját a Vásárhelyi Forgatag szervezőcsapata egy nappal az ünnepi megnyitó előtt. Szerda este 19 órakor kezdődik a Forgatag a Kultúrpalota nagytermében a Maros Művészegyüttes előadásával – ismertette a programot Portik Vilmos és Soós Zoltán főszervező, illetve Gáspár Botond a gasztronómiai programok szervezője.

Statisztikai adatok

Az idén 211 program várja a vásárhelyieket összesen 13 helyszínen. A szervezők elmondták, hogy 15 ezer szórólapot juttatnak el a lakossághoz, ezernél is több plakátot nyomtattak, műsorfüzetből pedig négyezer darab készült. A második alkalommal szervezett Forgatagot ötven szponzor támogatja, közülük heten nem kívánták nyilvánossá tenni magukat. A főszervező Marosvásárhelyért Egyesülethez még ötven szervezet, intézmény, egyesület csatlakozott társszervezőként. A programok körülbelül az ezer órányi időtartamot is meghaladják. A költségvetés megközelítette a 70 ezer eurót.

Színes programkínálat

A Maros-parton csütörtöktől indulnak a színesebbnél színesebb tevékenységek, 13 órakor kezdődik az ünnepélyes megnyitó, ahol a vásári forgatag és a civil sarok is megtalálható lesz. Az idei újdonságok között a szervezők megemlítették a Borudvart, a Kortárs tér sátrat, az Egészségsarkot, a Kultúrkertet. Kibővültek a gyerekprogramok is, gazdagabb a színházi kínálat, ahogy a gasztronómiai is.

Ugyancsak újdonság az I. Erdélyi legényes és verbunkverseny, ahogy az Erdélyi táncház zenészek találkozója is, vagy az első alkalommal megszervezett magyar nótaest és gasztronómiai programok sorozata is.

Bemutatkoznak a Zala megyeiek sajátos konyhájukkal, jelen lesz egy bajai halászlé-főző csapat, egy gyergyószentmiklósi, Svájcban képzett sajtkészítő is. Az ilyenkor szokásos lacikonyháknál is figyelnek a szervezők arra, hogy a magyaros ételek kapjanak nagyobb hangsúlyt – mondta Gáspár Botond.

Idén kiemelten figyeltek a román nyelvű kommunikációra is, nemcsak a szórólapok, plakátok és a programfüzetek lesznek román nyelvűek, hanem külön programokat kínálnak a román anyanyelvű forgatagozóknak – hangsúlyozta Soós Zoltán főszervező. Ennek jegyében lesznek borkóstolók, könyvbemutatók, városnéző séták, román nyelven vezetett múzeumi tárlatvezetések, a Tékaforgatag rendezvényein román nyelvű szinkrontolmácsolást biztosítanak.

A Vásárhelyi Forgatag csatlakozik a Nemzeti Gulyás Naphoz, amelynek lényege, hogy bárki bárhol elkészít egy gulyást és azt lefényképezve feltölti az internetre, ezzel is csatlakozva a Magyarországról indult kezdeményezéshez.

A főszervezők elmondták, hogy idén a programfüzetet 3 lejért lehet megvásárolni, de a füzet hátoldalán található tombolaszelvényekkel akár egy kétszemélyes prágai utazást is lehet nyerni, sok egyéb érdekes nyeremény mellett.

 

Kimaradt?