Újra gyermekekkel zajlik a Csíki Jazzfesztivál

A kisgyerekes családok is bejöhetnek a Mikó-vár udvarára. Ez a szombati nap újdonsága volt a Csíki Jazzfesztiválon, ugyanis az első estén nem a koncerteken, hanem játszóházban mulathatták az időt a hét év alatti nebulók.

„Mint tudjuk, a szabályok azért vannak, hogy megszegjük őket” – mondta mosolyogva Szilágyi Nóra, a Csíki Jazzfesztivál főszervezője. Tájékoztatása szerint fontos támogatók kérése volt, hogy mind az előadók, mind a közönség érdekében ne legyen gyerekzsivaj, és ne kelljen izgulnunk, hogy bárkinek baja eshet a rendezvényen.

„Ugyanis számtalanszor előfordult, hogy a színpadon, illetve a színpad alatt is gyermekek szaladgáltak, kúsztak-másztak, a színpad előtt pedig elvonták a figyelmet a produkciókról. Sőt, tavaly a Mikó-vár falain kívülről vadásztunk össze meglógott kiskorúakat. Ám a bejáratnál várakozó, csalódott szülők arcának láttán át kellett gondoljuk a döntésünket, hiszen évek alatt a fesztivál védjegyévé vált a családias hangulat” – magyarázta a főszervező, aki maga is gyakorló anyuka.

Szombat estére tehát ismét megtelt a Mikó-vár udvara jazzrajongókkal, a szokásos teltház jellemzi az eseményt. Sárik Péter, a fesztivál művészeti tanácsadója szerint megvalósult a rendezvény fő célja, vagyis hogy évről-évre magasabb színvonalú koncerteket mutatnak be a székelyföldi közönségnek, a jazz-en belül pedig számtalan stílusban zajlanak a produkciók. Így blues, folk jazz, elvontabb és populárisabb zenék is képviseltetik magukat az eseményen.

"Bátran elmondhatjuk, hogy a Csíki Jazzfesztivál programja bármelyik európai fesztiválon megállná a helyét" – mondta Sárik Péter, a neves magyarországi jazz-zongoraművész.  Szerinte mára valóban nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát a rendezvény.

"Fantasztikus élmény volt például az első nap végén egy igazi New York-i, fekete blues énekest hallani. Az sem mindennapi, hogy Al Di Meola harmonikása és Sting ütőse, valamint Szerbia egyik legelismertebb billentyűse egy színpadon látható, hallható Csíkszeredában" – fogalmazott a művészeti tanácsadó, aki egyben fellépő is, hiszen igazi csemegének ígérkezik, hogy az új Sárik Péter Trió Micheller Myrtillel a vasárnapi estén Csíkszeredában mutatja be először a frissen rögzített, új Jazzívánságműsor lemezének anyagát.

A szervezők vasárnap délelőttre gyerekprogrammal készültek, 10 óra 30 perctől 13 óráig várják a kicsiket a Mikó-vár udvarára, ahol „Játszunk a zenével“ címmel interaktív zenés foglalkozáson vehetnek részt. Ugyanakkor a szülőket sem hagyják ki a játékból, ők a Sárik Péter Trió szakmai vezetésével 12 órától workshop keretében ismerkedhetnek a jazz-el az Ólommadár kultúrkocsmában.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?