Kezdődik a hatodik Csíki Jazzfesztivál

A Mini helyett Csíki Jazzfesztiválra keresztelték a megyeközpont egyik legismertebb nyári programját, amelyet idén hatodik alkalommal szerveznek meg augusztus 22. és 24. között.

A névváltoztatás oka, hogy a fesztivál az évek során akkora ismertségre tett szert, hogy semmiképp sem nevezhető már mininek, ugyanakkor azzal, hogy a fesztivál nevében is meghatározzák a helyszínt, könnyebben bekerül a Kárpát-medenceiek tudatába a fesztivál léte – mondták a szervezők azon a sajtótájékoztatón, amelyet a koncertek helyszínén, a Mikó-várban tartottak augusztus 19-én.

Hargita Megye Tanácsa 5 ezer lejjel, míg a Hargita Megyei Művészeti Népiskolán keresztül további 10 ezer lejjel támogatta a rendezvény létrejöttét. A sajtótájékoztatón jelen lévő Szabó Barna megyemenedzser hangsúlyozta, hogy a megyei tanács évente mintegy ezer rendezvényt támogat, amelyek hagyományosan nagyon jó családi kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak, ez a Csíki Jazzfesztivál esetében sincs másként. Hozzátette: a csíkszeredai rendezvények szervezésében mindig jó partnernek bizonyul Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala.

Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a fesztivál Hargita megye egyik legfontosabb és legkülönlegesebb kulturális rendezvénye, amelyet bármelyik más település megirigyelhet Csíkszeredától. Ugyanakkor javasolta, hogy a dzsesszzene szeretetét azzal is terjeszthetnék a térségben, ha más települések is bekapcsolódhatnának egy-egy koncert megszervezésével, így valóban regionális jelentőségű fesztivál lehetne.

Szilágyi Nóra fesztiváligazgató arról számolt be, hogy az esemény az évek során egyre inkább kinőtte magát, és szervezőkként az a tapasztalatuk, hogy a csíkiak megszerették a dzsessz műfaját, ami nagyban köszönhető a fesztiválnak. A fesztiváligazgató ismertette a rendezvény programját.

Ez lesz a fesztivál programja

A három napon át zajló fesztivál első napját a blueszenének szentelik, a 19 órakor kezdődő koncertsorozatban a műfajt a sepsiszentgyörgyi Black Betty, majd a csíkszeredai Kiss, Nagy & Veress Blues Trió, végül pedig a romániai Midnight Express és az amerikai Dean Bowman közös koncertje ismerteti a csíkszeredai közönséggel. Szombaton fellép a Balogh Tamás Quartett, a Kovács Linda–Fenyvesi Márton–Dés András Experimental és a Csaba Toth Bagi Balkan Union Fausto Beccalossival és Rhani Krijával.

Vasárnap a Theatre Fleas Orchestra, a Sárik Péter Trió Micheller Myrtillel, végül pedig a Freemen Jazzband lép a Mikó-vár színpadára. A programsorozat részeként szombaton és vasárnap délelőtt 10 óra 30 perctől interaktív foglalkozást tartanak a gyerekeknek a Petőfi utcában található Meseország Játszóházban. Ezalatt a felnőttek a műhelyfoglalkozáson vehetnek részt 12 órától a Mikó-várban. Mindegyik program valamilyen módon a dzsesszzenéhez kötődik, a felnőtteknek szóló műhelyfoglalkozáson meglepetésvendégekre is számíthatnak a résztvevők. A teljes fesztiválra 50 lej a belépő, a napi jegy ára pedig 25 lej.

A részletes program elérhető a https://jazzfestival.ro/minijazz/hu honlapon.

Kimaradt?