Francia barokk dallamok Csíkszeredában

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál 2014-es kiadásának második napja is élményekben és természetesen csodálatos dallamokban gazdag programkínálattal örvendeztette meg közönségét. A pénteki nap a barokk zene jegyében telt, de a Régizene Nyári Egyetem diákjai is több alkalommal fontos szerepet kaptak a fesztiválon. A délelőtti esős idő nem szegte kedvét a fesztiválozóknak, ugyanis a július 14-i programpontok nagy része fedél alatt, templomokban, valamint a Mikó-vár termében zajlott.

A nyári egyetem hallgatóinak 14 órakor a Nagy István Művészeti Líceumban tartott kurzuszáró koncertjét nagy érdeklődés övezte, a siker természetesen nem maradt el. Amellett, hogy a tanárok oklevelekkel is elismerték tehetséges tanítványaik munkáját, jelen voltak és szorítottak azok első éles „bevetésén” is.

Délután 18 órakor már a csíkszeredai református templom telt meg nézőkkel, a régizene kedvelői a kolozsvári Transylvania Barokk Együttes zenéjét élvezhették. A francia barokk műveket előadó együttesben Majó Zoltán furulyán, Bartha Mátyás barokk hegedűn, Ciprian Câmpean barokk csellón, Erich Türk csembalón játszott. A többnyire 17. és 18. századi francia barokk művek korhű kópiahangszereken szólaltak meg.

Két órával később, 20 órakor a Szent Ágoston-templom  adott otthont a többnyire hazai zenészekből álló, a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon idén harmadszor fellépő Barokk Fesztiválzenekarnak. A nézőket egy kis meglepetés is várta, hiszen Kasza Roland vezetésével a Régizene Nyári Egyetemen reneszánsz zenében használatos ütős hangszereket tanuló diákok is az együttes tagjaivá válhattak a koncert idejére, így különböző dobokkal, csörgővel, csengettyűkkel és cintányérral színesítették a hangzást.

A napot pénteken is a tavaly először megszervezett, azóta nagy sikernek örvendő programpont, a Mikó-várban tartott esti koncert zárta. A pénteki napon Sam Chapman theorbaművész, Fülöp Mária csembalóművész, valamint Csalog Benedek barokkfuvola-művész közös produkcióját övezte oly nagy érdeklődés, hogy a Mikó-várban található terem előterében, sőt még a lépcsőn sem lehetett egy tűt leejteni. A bensőséges hangulatú koncerten a 18. század első fele francia barokk zenéjének néhány reprezentatív fuvolaműve szólalt meg theorba- és csembalókísérettel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?