Hivatalosan is megnyitották a TIFFszeredát

„Homérosz mondta annak idején, hogy az ember egész életében történeteket mesél és történeteket hallgat. Ezt teszi a film is, és erre vágyakozik a TIFFszereda is” – fogalmazta meg a 2. TIFFszereda hivatalos megnyitó ünnepségén a Csíkszeredában zajló nemzetközi filmfesztivál egyik értékét Bogdán Zsolt művészeti igazgató csütörtökön este.

Az eső miatt a szabad térről a Művészetek Házába költözött ünnepség házigazdája a futball világbajnokságra utalva a szervezőket is egy focicsapat tagjaiként írta le: Lázár Zoltán a csapatkapitány, Maksay Katalin a csatár, a többiek lelkes segítőtársak. A cél pedig megnyerni a csatát, branddé alakítani a TIFFszeredát.

A hatnapos fesztiválnak otthont nyújtó város polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán arra kérte az egybegyűlteket, hozzák el barátaikat, családtagjaikat is a vetítésekre. támogassák azt a rendezvényt, amely felrázhatja a várost filmes „Csipkerózsika-álmából”. Ígérete szerint jövőre már felújított moziban szervezhetik a fesztivált, hiszen folyamatban van Csíkszereda filmszínházának a modernizálása.

Magyar Balázs, Magyarország csíkszeredai konzulja is köszöntötte a város polgárait, és a filmművészet fontosságáról beszélt. A megnyitót a sepsiszentgyörgyi születésű, Baselben élő, de a bogotai egyetemen tanító Salat Zakariás Soma meglepetés viola de gamba koncertje zárta.

A július 2–6. között Csíkszeredában zajló TIFFszereda nemzetközi filmfesztivál második kiadása közel negyven magyar, román és külföldi játékfilmet, dokumentumfilmet és rövidfilmet vonultat fel, a fesztivál idején filmes tábort és műhelygyakorlatokat tart kisdiákok, valamint egyetemisták számára, ugyanakkor számos kiállításnak, koncertnek vagy szakmai kerekasztal beszélgetésnek ad otthont.

Kapcsolódók

Kimaradt?