Itthonról, családról, párkapcsolatokról szól a TIFFszereda

Az otthon, a család, a párkapcsolat problematikája köré csoportosulnak az idei TIFFszereda Nemzetközi Filmfesztiválon vetített produkciók, amelyeket július 2–6. között tekinthet meg a filmkedvelő közönség Csíkszeredában – hangzott el ma azon a sajtótájékoztatón, amelyet a második alkalommal megrendezett TIFFszereda szervezői a város vezetőivel közösen tartottak a fesztiválnak otthont adó Művészetek Házában.

Az ötnapos rendezvény idején közel 40 művész-, dokumentum- és játékfilm lesz látható, kiállítások, koncertek, kerekasztal-beszélgetések és néző–filmalkotó találkozók gazdagítják a programot. Mint Lázár Zoltán, a fesztivál egyik főszervezője elmondta, a TIFFszereda fórum a szakmabeliek számára: hangsúlyt fektet a magyar filmes alkotások széleskörű ismertetésére, a magyar és román alkotók közti párbeszédre, ugyanakkor filmművészeti oktatásban részesít iskolásokat. „Célunk tevékenyen részt vállalni a térség kulturális sokszínűségének kialakításában, szem előtt tartva, megőrizve és gazdagítva a régió kultúrájának sajátos jellegét” – emelte ki Lázár Zoltán.

Bogdán Zsolt András színművész, a TIFFszereda művészeti igazgatója köszönetét is fejezte ki Csíkszereda polgármesterének és alpolgármesterének azért a figyelemért és támogatásért, amelyben ők a fesztivált részesítették. Mint fogalmazott, „a fesztivál egyik célja, hogy előtérbe helyezzük saját értékeinket, amelyek nemcsak filmben, hanem képzőművészetben, építészetben, könyvkiadásban is megmutatkoznak”. Ezért is bővül a TIFFszereda rendezvénykínálata olyan eseményekkel, mint a Kós Károly – Opera Omnia című vándorkiállítás, Bajkó Attila Meseoázis vagy Demeter Márta ÉNkép MÁSKÉPP című tárlata, illetve Zakariás Erzsébet Janovics, az erdélyi Hollywood megteremtője című könyvének a bemutatója.

Lázár Csilla, a diákok filmes nevelését célzó EducaTIFFszereda program koordinátora a szakmai tábort ismertette, amelyben 5–8., illetve 9–11. osztályos diákok vesznek részt. Míg a kisebbek neves tanárok vezetésével a rajzfilmkészítés technikáját sajátíthatják el, a felső tagozatosok a filmesztétikai beszélgetések után erdélyi zenekarok számára fognak videoklipeket készíteni elismert szakemberek irányításával.

A TIFFszeredán bemutatott 22 nagyjátékfilm közül több alkotás nemzetközi filmfesztiválon nyert díjat, a Stockholm című film pedig az idei kolozsvári TIFF nagydíjas alkotása. A dokumentumfilmes nap idén kétszer annyi filmmel jelentkezik, mint a tavalyi TIFFszeredán: a fesztivál első napján, július 2-án 16 alkotás fut a vásznon egész nap – ezek közül egy-egy film Márton Áronról, Posztler Györgyről, Kós Károlyról, Nagy Imréről, illetve Korniss Péterről készült portré. Ezekre a vetítésekre a belépés ingyenes.

A TIFFszeredára egyébként a Jegymester (jegymester.ro, biletmaster.ro) hálózatán keresztül lehet elővételben jegyet vásárolni: az online felületen 10 lejbe kerül egy belépő, diákok és nyugdíjasok számára 8 lej, helyszínen pedig 12 lej. A nyitóvetítésre 15 lej a belépőjegy ára.

Kimaradt?