A fel nem robbant csecsemőről Nagyváradon

Wisinger István televíziós újságíró, médiakutató, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége volt elnöke A fel nem robbant csecsemő – emlékek és képek a XX. századból könyvét mutatták be pénteken este Nagyváradon a Várad folyóirat és a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének szervezésében. Az esten közreműködött Rácz Éva, a MÚRE elnöke.

A meghívottakat Szűcs László, a Várad főszerkesztője köszöntötte, majd Wisinger István beszélt rádiós és televíziós pályafutásáról, felelevenítve többek között az 1977-es Kádár János–Nicolae Ceauşescu találkozót, vagy a Karinthy Frigyes agyműtétjét végző Herbert Olivecrona professzor készített interjút.

Wisinger István elmondta: mindig alaposan dokumentálta munkáit, ezért kötetének első két fejezete családtörténeti jellegű, a további fejezetekben pedig többek között Páskándi Géza, Faludy György, Göncz Árpád, Isaac Asimov, Olof Palme és Walter Kronkite alakja tűnik fel.

Az est végén a sajtóra terelődött a szó. Rácz Éva MÚRE-elnök elmondta, az dönti el azt, milyen egy szervezet, hogy milyen és mire hajlandó a tagsága. Többek között annak érdekében dolgoznak, hogy csábítóbbá tegyék az egyesületet, elsősorban a fiatalok számára – jelentette ki.

Wisinger István kifejtette: a sajtó világszerte nehéz helyzetben van, de Magyarországon 1989 óta most, az „antidemokratikus demokráciában” a legnehezebb. Jelenleg ugyanis gazdasági zsarolás folyik, és le kell számolni azzal az elképzeléssel, hogy a hatalomtól független média létezhet.

Kimaradt?