Hegedüs : a kultúra Európa fenntartható fejlődésének stratégiai tényezője

Az RMDSZ örökségvédelmi államtitkára, Hegedüs Csilla képviselte Romániát Brüsszelben, az Európai Tanács görög elnöksége által szerdán megszervezett kulturális témájú tanácskozáson, amelyen a tagországok szakminiszterei és államtitkárai vettek részt – számolt be csütörtököna az RMDSZ sajtóirodája.

Az ülésnek négy fontos napirendi pontja volt, amelyek között elsőként annak a tanácsi döntéstervezetnek az elfogadása szerepelt, amelynek értelmében a németalföldi Leeuwarden városát nevezték ki 2018-as év Európai Kulturális Fővárosának, a címet pedig Málta fővárosával, Vallettával megosztva viseli majd a hollandiai város. 

Az uniós tagországok kulturális tárcavezetői ugyanakkor megszavaztak egy olyan fontos dokumentumot is, amely szerint az európai kulturális örökséget stratégiai jelentőségűnek tekinti az Európai Unió, elismeri a kultúrának Európa fenntartható fejlődésében betöltött szerepét. 

„Egész Európa számára fontos üzenet az, hogy a kulturális örökségnek szerepe van a fenntartható fejlődésben. Ezt a kijelentést támogatási forrásokban is kell foganatosítani a közeljövőben. Ha Románia kulturális politikájában is ez lesz az irányadó a 2014-2020-as időszakban, akkor sikerül olyan intézkedéseket hozni, amelyek hosszútávú nyereséget jelentenek a helyi közösségeknek, és amelyek eredményeként szülőföldjükön tervezhetik jövőjüket. Ezért kell ott lennünk, ahol a fontos európai döntéseket meghozzák” – hangsúlyozta a brüsszeli ülést követően Hegedüs Csilla.

A tárcavezetők brüsszeli csúcstalálkozójukon megjelölték a következő időszakra szóló európai prioritásokat a kultúra terén: ilyen a kreatív ipar, mint a fenntartható fejlődés és munkahelyteremtés fontos tényezője, amely támogatást és kiemelt figyelmet érdemel. Ide tartozik ugyanakkor a kulturális örökség digitalizálása is, amely az Unió állampolgárai számára könnyebb hozzáférést jelent a kulturális javakhoz, és végül annak az elvnek az elfogadása, amely szerint a kulturális örökség gazdaságserkentő és munkahelyteremtő tényező, ezért az épített örökség helyreállítására és hasznosítására további finanszírozási alapok kijelölése szükséges.

A napirendi pontok között szerepelt az Európai Unió külkapcsolatainak kiterjesztése is a jelenlegi aktuálpolitikai tényezők függvényében és az európai kulturális tárcavezetők megvitatták a Transzatlanti partnerség keretében az Európai Uniós és az Amerikai Egyesült Államok kulturális együttműködésének lehetőségeit. A vita keretében Románia hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az európai filmipart meg kell védeni a többszörös túlerővel rendelkező amerikai filmgyártással szemben, példaként emlegetve a hazai filmgyártást, mint olyan értéket, amely az országnak népszerűséget, szilárd nemzetközi hírnevet hozott a jelentős európai és nemzetközi fesztiválon kapott elismerések révén. 

 

Kimaradt?