Imádták a Múzeumok éjszakáját a marosvásárhelyiek

Több mint hatezer karkötőt adtak el 5 lejes áron Marosvásárhelyen a Múzeumok éjszakája szervezői – számoltak be keddi sajtótájékoztatójukon. Elhangzott, hogy a hat éven aluli gyerekek számára ingyen volt a belépő.

A legtöbben, hozzávetőlegesen kétezren, a Kultúrpalotára, az ott működő intézményekre voltak kíváncsiak. Hat kiállításmegnyitóra került sor a Múzeumok éjszakája estéjén, illetve annak előestéjén, összesen 16  tárlat várta a látogatókat, 18 műhelyfoglalkozás, 47 program 13 helyszínen.

A kiértékelőn elhangzott, a Keresztelő Szent János Plébániatemplom egyháztörténeti múzeumában este 8 és hajnali 2 között több mint kétszáz személy fordult meg, bizonyítva, hogy még egy ilyen kis múzeum is képes felkelteni az érdeklődők figyelmét. Nagy látogatottságnak örvendett az állatkert is, ahol 600 karkötőt adtak el.

A rendezvény összköltségvetése 65 ezer lej volt, az eladott karkötőkből 12 ezer lejt sikerült visszahozni. A szervezést még januárban elkezdték a múzeum, valamint a többi intézmény munkatársai, összesen kétszázan.

Az idén először kellett fizetni a múzeumlátogatásért, egy karkötő ára 5 lej volt, amivel az összes helyszínre beléphettek az érdeklődők. Ez egy jelképes összeg, ami az anyagi haszon mellett figyelmeztetés is a nagyközönség számára, hogy a kultúra is pénzbe kerül.

A jövő terveivel kapcsolatosan elhangzott, tovább bővítenék a rendezvény kínálatát, egy borudvart is létrehoznának a borkultúra népszerűsítésére. Ugyanakkor a kétnyelvű feliratok, szórólapok, programfüzetek is háromnyelvűek lesznek, hiszen nagyon sok külföldi is megfordult a rendezvényeken, számukra is érthetővé akarják tenni azokat. 

Kapcsolódók

Kimaradt?