Nyílt próbával ünneplik a táncot Nagyváradon

A Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese idén április 30-án, a Tánc Világnapja alkalmából nyílt próbát tart a Szigligeti Színházban 17 és 18 óra között.

Április 30-án az együttes új produkcióját A világcirkuszt fogják próbálni Juronics Tamás, Kossuth díjas koreográfus vezetésével, a bemutató egyébként május 16-án 19 órátóül lesz. A világcirkusz című előadás Nagy Dániel 1926-ban kiadott Cirkusz című kisregényét dolgozza fel Bodolay Géza színpadi adaptációjában. Az előadás a száz éve kirobbant I. világháború szörnyűségeinek állít emléket.

Timár Sándor Kossuth-díjas koreográfus Világnapi üzenete. „A tánc hétköznapi életünk mozgásrendjénél sokszor nehezebb, szervezett, esztétikai szempontok szerint válogatott, szuverén kifejező erővel rendelkező mozgás. Él a ritmika sokféleségével, igazodik a kísérő zenéhez, összességében egy csodálatos világ részesei lehetünk, ha a táncokkal megismerkedünk. A tánc a népek, kultúrák szerves függvénye, a mindenkori történelmi idők kifejezője. Minél több táncot ismerünk meg, annál közelebb kerülünk a világ valóságához. A táncot művelők részesei lehetnek ennek a csodálatos világnak, de nemcsak a tehetséges, rátermett művelők részesülhetnek ebben, hanem azok is, akik csak nézik a táncot. Nagyszerű dolog az, hogy élményhez jutva azok is részesülhetnek a tánc örömében, akik nem tudnak táncolni, vagy a látottakat gyakorlatban nem ismerik. Az ember élete a világmindenség rendjében nagyon rövid. Ezért nagyon fontos, hogy a mozgás művészete, a többi művészeti ággal karöltve, jelen legyen a ember mindennapi életében és széppé tegye azt. Köszönet ezért a szépségért, és művészi élményért a világ táncművészeinek!”

A Nemzetközi Táncbizottság 1982-ben született döntése óta április 29-én ünneplik a Tánc világnapját. A dátummal a francia táncos és balettművész, Jean-Georges Noverre  emléket előtt tisztelegnek, ő  1727-ben ezen a napon született.

Kimaradt?