Eseménydús kultúrhét a Szent György napok nyitánya

Elektronikus zene a könyvtárban, megzenésített versek a templomban, román filmek a moziban, bábszínház és színház: a kilencnapos Szent György napok programjába mindez és még ennél sokkal több is belefér. Mint ismert, az Erdély legnagyobb városünnepeként számon tartott fesztivált hagyományosan a „kultúrhét” indítja, amikor a város művelődési intézményei, terei telnek meg élettel.

Az idei fesztivál első napjaiban volt már hegedűhangverseny, rockkoncert-maraton, és sor került a Román Film Napjára is, amikor a nagyérdemű négy új román filmet tekinthetett meg a volt Művész moziban. Elektronikus zenei koncertet szerveztek a könyvtárban és megzenésített verseket adtak elő templomban. A színházban pedig reggeltől estig felváltva zajlanak bábszínházi és színházi előadások.

Érdekes programot kínált a Bod Péter megyei könyvtárban Alba Ecstasy&Nord, vagyis a bukaresti Mihail Adrian Simion és a sepsiszentgyörgyi Sztakics István Attila, akik olyan világba repítették a közönséget, ahol a hangok furcsán, és mégis szépen keveredtek a könyvtár jellegzetes könyvillatával. A szintetizátorok hangjára a közönség hagyta magát elrabolni egy olyan zenei birodalomba, amely mást kínált, mint a tévék és rádiók által sugározott slágerek.

Hasonlóan bensőséges, családias hangulatú, de zeneileg változatos előadással ajándékozta meg közönségét a sepsiszentgyörgyi Mácsafej zenekar. Az unitárius templomban új értelmet nyertek a dallamokba öltöztetett kortárs és klasszikus magyar költők verssorai, és a több évszázados bölcsességet hordozó népdalok. A Szelíd fohász címet viselő koncert anyagát új lemezük adta, így a hallgatóság több, először elhangzó, mély gondolatiságot hordozó, versekre írt darabot hallhatott. 

A Szent György napok második napján került sor a Román Film Napjára, amikor négy új román filmet vetítettek az Andrei Mureșanu Színház által birtokba vett volt Művész moziban. A négy produkció, Când se lasă seara peste București – rendező Cornel Porumboiu, Domnișoara Christina – rendező Alexandru Maftei, Love Building – rendező Irina Rugină és Closer to the Moon – rendező Nae Caranfil, sikernek örvendett a sepsiszentgyörgyi közönség körében.

A Szent György Napok színházi sorozatát Székely Csaba Szeretik a banánt, elvtársak? című monodrámája nyitotta meg vasárnap, az Új Stúdióban. A Sorin Militaru által rendezett előadáson a kommunizmust megélők és az azt csak hírből ismerők egyaránt jól szórakoztak. A főhős egy fiatal marosvásárhelyi férfi (Sebestyén Aba előadásában), aki egy londoni elmegyógyintézetben meséli el emlékeit a '89 előtti és utáni időszakról.

Ceauşescu Romániája a színtér, ahol mindenki fél, gyanakszik és éhezik, kivéve a narrátor, Robert, aki szeret énekelni, mesélni és táncolni. Neki megvan mindene, még banánt is ehet, hiszen az apukája „mindent magánúton szerez be, mert vannak kapcsolatai”. A főhős mesélésének központi alakja az apa – Veres párttitkár, akit hajlékony gerince és bámulatos alkalmazkodóképessége miatt semmilyen rendszer nem tud elsöpörni.

Hétfőn bábszínházzal indított a Szent György napok. „Kezdődjék, kezdődjék!” skandálták a szegedi Miniszínház Róka Rudi házat épít című előadására váró gyerekek. Megszólalt a zene, elcsendesült a nézőtér, és megjelent a Kerek erdő egyik nagy tiszteletnek örvendő lakója, Tóbiás mester, a mesélő, s el is kezdte a történetet, de megzavarta Jolánka, a nyúl, aki zaklatottan közölte, hogy új ház áll a kertjében, de nem ő építette. A házat Róka Rudi építette, és a kertet is magáénak követeli, a nyuszit pedig vacsorának szánja. A végén győzött az igazság, a ház a telekkel együtt Jolánkának ítéltetett,  Róka Rudi pedig vehette a kapát, és indulhatott dolgozni a kertbe.

Hétfőn délután fél hattól a budapesti Belvárosi Színház előadásában a Hitted volna? című előadást nézhetik meg Hernádi Judit és Kern András főszereplésében. A Verebes István által rendezett darabot a színház nagytermében játsszák.  18 órától a Krisztus Király templomban kezdődik a IV. Diákkórus-fesztivál. Ugyancsak 18 órától a Magma Kortárs Kiállítótérben megnyílik Ivan Ladislav Galeta egyéni kiállítása. Hétfőn este 6 órától a Babeș-Bolyai Egyetem sepsiszentgyörgyi tagozatán nyílik meg az Erdélyi Kárpát Egyesület Háromszéki osztályának fotókiállítása. Az új stúdióban este fél nyolctól egy zenei esemény: a helyi zenészekből álló Pink Floyd Tribute Band The Dark Side of the Moon címmel ad koncertet. 20:00 órától pedig ismét játsszák a Hitted volna? című színházi előadást.

A Szent György napok részletes programját megtekinthetik a www.szentgyorgynapok.ro honlapon.

Kapcsolódók

Kimaradt?