Kilenc napig ünneplőbe öltözik Sepsiszentgyörgy

Szombaton a már hagyományos nyitóhangversennyel elkezdődött, majd jövő vasárnap tűzijátékkal ér véget a 23. Szent György Napok. A kilenc napos sepsiszentgyörgyi városünnep 278 programot sorakoztat fel, ezekből 163 helyi produkció. Az Erdély legnagyobb városünnepeként számon tartott rendezvényt idén Illényi Katica és zenekara koncertje nyitotta meg szombaton a Krisztus Király templomban.

A telt ház előtt, több mint 650 személy részvételével lezajlott nyitóhangverseny kezdetén a Krisztus Király katolikus templom plébánosa, Dávid György köszöntötte a közönséget, megáldva a huszonharmadik alkalommal elkezdődő városünnepet.

Ezután Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere nyitotta meg a rendezvényt, beszédében a közösségi erő hatalmáról szólt. „Összetartó közösség nélkül nem sokat érünk. Nemrégiben Brüsszelben, Európa fővárosában jártam, és hazaérkezésemkor éreztem azt, hogy mennyire fontos, ami itthon van. Mennyire értékes az, ami itthon van, és mennyire kevés az, amit Kelet-Európa tartogat számunkra. Jó itthon lenni, érezni az emberek közvetlenségét, az itthonnak a pörgését, a szeretet” – mondta Antal Árpád.

A polgármester átadta a szót Zákonyi Botondnak, Magyarország bukaresti nagykövetének, aki ugyan először jár a Szent György Napokon, a program alapján máris úgy ítélte meg, hogy Európának és Magyarországnak is irányt mutathat, hiszen Háromszék, Székelyföld gazdagságából, színességéből, saját hagyományaiból ad ízelítőt.

A nyitókoncert hihetetlen energiával indult, a zongora, nagybőgő és dob kavalkádját Illényi Katica virtuóz hegedűjátéka robbantotta fel. A dalok között Illényi Katica személyes történeteit mesélte el, gyerekkoráról, első koncertélményeiről, édesapja tanításairól, és testvéréről, Illényi Csabáról, akivel együtt zenél. A rendkívüli és egyben zenei humorral díszített repertoár a komolyzenei hegedűirodalom gyöngyszemeit tartalmazta, világhírű filmzenék és musical részletek, swing és dallamos jazz darabok, valamint ismert filmslágerek csendültek fel.

A négytagú hangszeres banda egy egészen különleges és ritka hangszerrel, a thereminnel bővült. Rövid hangszerbemutató után Katica megszólaltatta a csodadolgot, és a Volt egyszer egy vadnyugat zenéjéből kaptunk ízelítőt. A dalok között megtudhattuk, hogy a bal kéz felemelésével a hangerőt, a jobb kéz használatával a hangmagasságot lehet váltani. Mivel a sepsiszentgyörgyi közönség is szkeptikusnak látszott a hangszer hallatán, Illényi Katica egy gyereket szólított ki a közönségből, aki kipróbálhatta a theremint, és Katica segítségével az Ave Mariat is eljátszhatta. A koncert az Amazing Grace spirituáléval zárult, a közönség pedig álló tapssal jutalmazta Illényi Katicát és zenekarát.

Az idei Szent György napok első napján a rockzene kedvelőinek is volt kínálat, hiszen a Godó Café-ban zajlott a Saint George Rock Night kilencedik kiadása, amelyen a székelyudvarhelyi, Four People One Pack, a csíkszeredai Loud Sound Dealers aka LSD, a chisinăui Infected Rain, valamint a kovásznai Overloaded együttesek álltak színpadra.

Gazdag kulturális kínálat

Mint ismert, a Szent György napokat hagyományosan a „kultúrhét” indítja, amikor a város művelődési intézményei, terei telnek meg élettel, majd pedig az utolsó négy napon, május 1 és 4-e között a mulatság kiköltözik a szabadtérre, és elkezdődik a koncertsorozat és a vásár.

Koncertekben sem lesz hiány. Többek között koncertezik a Black Betty, Tankcsapda, Balázs Elemér Group, az Evilági együttes, a Kispál és a Borz, az Animal Cannibals, a Punnany Massif, Connect-R, a Session Jazz Band, Demeter Eli és zenész barátai, az Éltes Áron Quartet, a Transylmania, a Mercedes Band, a Mácsafej, a The Dark Side of the Moon, a Jazzkaláka, az Ego Sum, a Spam, a Scholastic, a The Crazy Plumbers, a Whisperblast, az Exit Rock Band, a St George Quintet, a Szekler, a Mini Snaps és a Snaps Vocal Band, Rúzsa Magdi, a Grimus, Koszika és a Hotshots, a The Carbonfools és a tűzijáték alatt Havasi Balázs ad koncertet.

Az idei kulturális hét kínálatában szerepel többek között a budapesti Belvárosi Színház két-két előadással, így a Madison megye hídjai című film színházi átiratát Udvaros Dorottya és László Zsolt mutatja be A szív hídjai címmel. A második budapesti produkciót a Hitted volna című előadást Kern András és Hernádi Judit főszereplésével láthatják a városnapokon.

A Yorick Stúdió két előadással lesz jelen: Ștefan Peca dramaturg Bucharest Calling című művét és Székely Csaba Szeretik a banánt, elvtársak? című drámáját nézhetik meg a Szent György napokon. A román előadások kiemelkedő darabja a Mă tot duc, Oana Pellea és Mihai Gruia Sandu főszereplésével. Csütörtökön, május 1-jén nyílik a kézműves vásár és a borudvar, ekkor szervezik a Háromszéki Diákegyüttesek Találkozóját, amit Mobilmánia nagykoncert zár. Ezzel veszi majd kezdetét a városnapok szabadtéri része.

Az idei Szent György napok részletes programját a www.szentgyorgynapok.ro honlapon lehet megtekinteni.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?