Költészet napja: villámcsődület Gyergyószentmiklóson

Harangszóval indult az Altató: legalább 450-en vettek részt április 11-én a Költészet Napja alkalmából Gyergyószentmiklós főterén szervezett villámcsődületen. A szervező Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ célja felhívni a figyelmet a kultúra, a költészet és versek fontosságára.

„A Költészet Világnapján azonban kétségtelenül el kell gondolkodnunk, miért olvasnak kevesen verseket mostanában. A vers bizonyos szempontból olyan, mint egy jól megkomponált szimfónia. Lehet tetszetős első találkozásra is, de ahhoz, hogy megértsük, időt kell rá szánni, hogy elgondolkodhassunk a jelentésén, személyre szabhassuk képeit, és megemészthessük, számunkra, az adott pillanatban épp mit jelent. Könnyen lehet, hogy pár óra, nap, év távlatában egészen új jelentést kap és másképp hat ránk. Az állandóan rohanó világban talán ezért szánunk ritkán időt rá”, hangzott el a villámcsődületen.

Az iskolák bevonásával tíz osztályt sikerült mozgósítani a szervezőknek, akik György László és a Fogarasi Mihály kórusa közreműködésével elénekelték József Attila Rejtelmek című versének megzenésített változatát.

Ezt követően Vicol Koppány, a Batthyányi Ignác Technikai Kollégium diákja, a Szín-kron csoport egyik tagja elszavalta Varró Dániel Miért üres a postaláda mostanában című versét.

Végezetül a résztvevők közösen, ahogy a torkukon kifért, úgy szavalták el József Attila Altató című versét.

A szervezők egy-egy könyvjelzővel ajándékozták meg a résztvevőket, 450 kis emléktárgyacskát sikerült szétosztani a résztvevő tíz osztály, valamint a megjelenő járókelők és vers-szimpatizánsok között. 

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. A rendezvényeken klasszikus és kortárs költők versei egyaránt szerepelnek. Gyakran diákok, vagy éppen a ma is élő szerzők tolmácsolják a költeményeket. A rendszerváltás után a Magyar Írószövetség is csatlakozott a rendezvényekhez. 1998-ban a költészet napját tizennégy költő úgy ünnepelte, hogy közösen írtak egy szonett-koszorút, amely 14 szonettből áll. Noha a költészet napját József Attila születéséhez kötjük, április 11-én született Márai Sándor is, 1900-ban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?