Új bemutatóval készül a nemzeti ünnepre a Hargita Együttes

A Siculicidiumnak, a székelyek kegyetlen madéfalvi mészárlásának idén, január 7-én volt a 250. évfordulója. A véres történelmi eseménynek és áldozatainak emlékére készítette új műsorát a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.

Az új táncjáték rendezője Kelemen Szilveszter, az együttes táncosa, aki korábban egyszer már bizonyította rátermettségét a feladatra a Júlia szép leány rendezésével.

Az előadás cselekménye végigfut a valós történet szálán, majd igyekszik érzékeltetni a túlélők sorsát, azokét, akik helyben maradtak, és az elvándorlókét, az elcsángálókét is. Bevallása szerint a rendező gondolati és érzelmi síkon is megkísérli az események és következményeik vizsgálatát napjainkig. Szorongások sora fogalmazódik meg. Végül felvet egy utolsó kérdést: vajon ma, az utódokra is les valamilyen veszedelem?

A koreográfiával szintén az együttes táncosai, Ábrahám Róbert, Kósa Gabriella, Péter László és Szabó László segítették a rendezőt a műsor összeállításában. Énekével Györfi Erzsébet működik közre.

Madéfalván, az évfordulós ünnepségek keretében, január 7-én a nézők már láthattak részleteket a Hargita Együttes Madéfalvi veszedelem című táncjátékából.

A teljes műsor ősbemutatója március 15-én, szombaton lesz Csíkszeredában, a Városi Művelődési Házban este 7 órától, majd 16-án, vasárnap Zsögödön következik egy második előadás szintén 7 órától a helyi művelődési otthonban.

Kimaradt?