Kínai film vitte el az Arany Medvét a Berlinalén

Jinan Tiao kínai rendező Fekete szén, vékony jég című alkotása kapta a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén szombat este.

A kínai bűnügyi dráma duplázott, egyik főszereplője, Liao Fan kapta meg ugyanis a legjobb színésznek járó díjat a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválján, amelyen rekordot jelentő 330 ezer jegyet adtak el az idén. A zsűri nagydíjával, egy Ezüst Medvével pedig Wes Anderson amerikai rendező A Grand Budapest Hotel című filmjét tüntették ki.

A főbb díjak közül ázsiai alkotások vitték el a legtöbbet, összesen négyet. A legjobb színésznőnek járó Ezüst Medvét Haru Kuroki, A kis ház című japán alkotás főszereplője vehette át, az alkotói területeken kiosztott Ezüst Medvét pedig A vak masszázs című kínai film operatőre, Ceng Csian kapta meg.

Az idei Berlinalén 72 országból összesen több mint 400 filmet mutattak be. Magyarországról Császi Ádám Viharsarok című első játékfilmjét és két rövidfilmet, Bucsi Réka Symphony no. 42 című alkotását és Ferge Roland El című diplomafilmjét hívták meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?