Alain Resnais filmje kapta a kritikusok díját

A francia újhullám 91 éves mestere, Alain Resnais Aimer, boire et chanter (Szeretni, inni és énekelni) című filmje kapta péntek este a 64. Berlin Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját.

A szervezet a legjobb filmnek járó Arany Medvéért vetélkedő 20 alkotás közül választotta ki a francia munkát, amely Alan Ayckbourn brit drámaíró Life of Riley című 2010-es darabja alapján készült. A történet egy amatőr színtársulatról szól, amelynek próbáit megzavarja a rendező egy közeli barátjának halálos betegségéről szóló hír. Az alkotás Alain Resnais 50. rendezése és 19. nagyjátékfilmje, világpremierjét hétfőn tartották a Berlinalén.

Alain Resnais rövidfilmekkel és dokumentumfilmekkel kezdte karrierjét, első nagyjátékfilmje az 1959-ben bemutatott Szerelmem, Hirosima volt. A francia új hullám vezető alakjaként számon tartott rendező híres filmjei közé tartozik a Tavaly Marienbadban és a Hazafelé című vígjáték is, amellyel 1989-ben elnyerte Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán-díját.

A Berlinale történetében gyakran előfordult, hogy a FIPRESCI-díjas alkotást a Berlinale zsűrije is kitüntette, például 2013-ban a Pozitia Copilului (A gyermek fekvése) című román film az európai kritikusok díja után az Arany Medvét is elnyerte. A FIPRESCI-díjat így szokás a szombati hivatalos Berlinale-díjkiosztó "előszobájának" tekinteni.

Ugyanakkor Resnais filmjének nemzetközi kritikai fogadtatása nem volt túl jó, a Screen című filmes szaklap által felkért kritikusok nemzetközi csoportja összességében 2,4 pontra értékelte a munkát. Az első helyen Richard Linklater Boyhood című filmje végzett, a mezőny előtt utcahosszal, 3,7 ponttal, míg a második az elsőfilmes brit Yann Demange '71 című északír polgárháborús drámája 2,9 ponttal, a harmadik pedig a nyitófilm, Wes Anderson amerikai rendező A Grand Budapest Hotel című munkája 2,8 ponttal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?