Útra kél a szekrénymanó Nagyváradon

December 21-én láthatja a váradi közönség a Tündérléptefű című bábelőadást, mely a nagyváradi Lilliput Társulat és a debreceni Vojtina Bábszínház közös produkciója. Az előadásról Szőke Kavinszki András társulatvezető beszélt a maszol.ro-nak.

Régóta ismerik egymást a debreceniekkel, de ez az első alkalom, hogy közösen állítottak színpadra darabot, tudtuk meg Szőke Kavinszki Andrástól. A közös munkának az elmúlt fél évben merült fel a lehetősége, a Nemzeti Kulturális Alapnál kiírtak ugyanis olyan közös pályázatokat, amelyekre a magyar fél pályázhatott. A váradi társulatvezető ajánlotta Bartal Kiss Rita rendezőnek, hogy közösen dolgozzanak, és a Tündérléptefű című darabra esett a választás. Ennek írója Szász Ilona, díszlettervezője Bodor Judit, zeneszerzője Ágoston Béla, rendezője pedig a már említett Bartal Kiss Rita.

A koprodukció azért is előnyös, mert megoszlanak a terhek, de a gazdasági előnye mellett van erkölcsi előnye is a közös munkának, mondta Szőke Kavinszki András. A váradi régi bábszínház hatvannyolc éve létezik, a Vojitna pedig novemberben ünnepelte a huszadik évfordulóját, mint hivatásos, állami támogatással működő bábszínház, bár ők is már negyven játszanak. Nagyon sokat tudnak felmutatni a Vojtinások, az elmúlt húsz évben nagyon sokat fejlődtek, lett saját termük, teljes társulatuk, műhelyekkel, alkotókkal, rendezőkkel, díszlettervezőkkel, és mindehhez egy színes repertoár. Ők tehát önálló bábszínház, míg a Lilliput Társulat egy színházi intézményen belül működik, tehát nem tudnak önző módon csak magunkra figyelni, mondta a társulatvezető. A közös produkció tehát azért erkölcsi és szakmai előrelépés, mert egy jól működő intézménnyel dolgozhattak együtt, ami csak bábjátszással foglalkozik.

A Lilliput Társulatból Daróczi István és Hanyec Debelka Róbert játszik két Vojtinás társával, így jött létre a négyszemélyes produkció, amelyet Debrecenben már bemutattak.

„Nálunk 21-én lesz a Tündérléptefű bemutatója, aznap játszóházzal egybekötött előadást tartunk. Tíz órától, a darab előtt  játszóház lesz, és egy verses-zenés összeállítás, amit a nemrég útjára indult SZITA, azaz a Szigligeti Tanoda fiatal diákjai adnak elő és ezt követi a bemutató 11 órától az Árkádia Bábszínházban.  12-től újabb játszóház, és 13 órától újabb előadás következik” – mondta Szőke Kavinszki András, akitől megtuduk, hogy az előadást négytől tíz éves korig ajánlják, és egy Tündérléptefű nevű, világjáró szekrénymanóról szól, aki kalandjai után visszatér a saját világába, a szerkénybe.

Kimaradt?