A Teleki Tékához került a Bolyai-bejegyzéses kötet

Átadta csütörtökön Marosvásárhelyen a Teleki Tékának az RMDSZ szövetségi elnöke azt a kötetet, amelynek szerzője Köteles Sámuel és amely egy Bolyai János-bejegyzést tartalmaz. Az RMDSZ 700 eurót fizetett a könyvért – mondta a maszol.ro-nak Kelemen Hunor.

Úgy tudjuk, hogy a könyvet Körtesi Péter marosvásárhelyi születésű matematikus fedezte fel egy kolozsvári antikváriumban. A Kolozsváron tartott Bolyai-vacsora előtt szólt erről Szabó Csaba kolozsvári újságírónak, aki közbenjárt az RMDSZ-nél, hogy vegyék meg a Teleki Téka számára az értékes kiadványt. Szabó Csaba egy hétig ingázott az antikvárium és munkahelye között, szakértőket is megkérdezett, hogy biztosra menjen, az írás valóban Bolyai Jánosé. Az újságíró a maszol.ro-nak úgy fogalmazott: a könyvet példás összefogással juttatta egy matematikusokból, írásszakértőkből, politikusokból és újságírókból álló csoport a Teleki Téka polcára. Ebben Körtesi Péter matematikustól Wanek Ferencig, Kása Zoltántól Oláh-Gál Róbertig, a Fehér Holló Médiaklubtól a Teleki Tékáig mindenkinek sajátos és fontos szerepe volt.

Az értékes kötetet ünnepélyes keretek között adták át a Teleki-Bolyai Könyvtár Bolyai-múzeumában, ahol Haller Béla, a Teleki Téka Alapítvány elnöke fogadta az adományt. Az eseményen Peti András marosvásárhelyi alpolgármester, az RMDSZ városi szervezetének elnöke is jelen volt, aki úgy fogalmazott: az érdekképviselet ezzel a tettével Teleki Sámuel nyomdokaiba lépett.

Kelemen Hunor úgy fogalmazott: a postás szerepét vállalta magára, egy olyan könyvet, szellemi értelemben nagy-nagy örökséget hozott, amelyet régóta keresnek a szakemberek, és amelyre végre sikerült rábukkanni. „Ahogy rábukkantunk, azonnal eldöntöttük, hogy meg fogjuk vásárolni és a Teleki Tékának adományozzuk” – mondta az RMDSZ elnöke.

Köteles Sámuel Az erkölcsi filozófiának eleji című könyvébe Bolyai János 1817. november 12-i keltezéssel írta be a bejegyzését, amely a kötetet még értékesebbé tette. Kelemen Hunor elmondta, magánygyűjteményből most közgyűjteménybe kerül a kötet, amely a Bolyai-relikviákat gazdagítja.

A kiadványt Lázok Klára, a Teleki Téka osztályvezetője azonnal be is helyezte az egyik üvegtárlóba. „Aki őrizte eddig, tudta, hogy mit őriz és vigyázott rá” – mutatta a kötetet Kelemen, megígérve, hogy valamennyi erdélyi szellemi érték felkutatását és közgyűjteménybe juttatását feladatának tartja az RMDSZ.

Haller Béla, a Teleki Téka Alapítvány elnöke arra tett ígéretet, hogy hű őrzője lesz a könyvtár és az alapítvány az értékes kulturális örökségnek. 

Kapcsolódók

Kimaradt?