Bolyai János által aláírt könyvet adományoz az RMDSZ a Teleki Tékának

Évszázados vándorlás után Bolyai János egykori könyvtárának kötete a marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtárba kerül. A tizenöt éves Bolyai aláírását és bejegyzését azonosították a múlt héten, az 1817-ben megjelent Köteles Sámuel Az erköltsi filo'sofiájának első kötetén.A szintén Bolyai személyes könyvtárának részét képező második kötet a hatvanas években került a marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtár állományába, amely eddig csonka volt, hiszen a mű első részének fellelhetőségi helye mindeddig ismeretlen volt.

,,Bolyai János az erdélyi magyar tudományosság kimagasló személyisége, talán a legnagyobb magyar matematikus. Emlékezete kollektív identitásunk fontos eleme, ápolása kötelességünk” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök, majd hozzátette: ,,az RMDSZ kiemelten foglalkozik az erdélyi magyar főemberek szellemi örökségének megőrzésével, emlékeinek ápolásával. Ennek jegyében került sor az értékes kötet megvásárolására és a Teleki Téka Alapítvány számára való adományozására.”

A megtalált kötet jelentőségének tudománytörténeti fontossága van: a keltezés pontosan behatárolhatóvá teszi azt, hogy mikor került Bolyai könyvtárába az első kötet, amely hozzásegít a fiatal Bolyai szellemi fejlődésének megismeréséhez. A bejegyzés tartalmaz egy mottó-szerű, latin nyelven írt Horatius-idézetet is, amely szerepének tisztázása további kutatást igényel.

A kötetet Kelemen Hunor szövetségi elnök decemberben, Marosvásárhelyen, ünnepélyes keretek között adja át a Teleki Téka Alapítványnak.

Kimaradt?