Szerelemkert és A villa: két darab bemutatója Nagyváradon

Két darab, egy bemutató, két-rendező koreográfus, egy társulat – a Nagyvárad Táncegyüttes vasárnap, december 8-án 19 órakor a nagyváradi színházban mutatja be két egyfelvonásos táncjátékát.

A Szerelemkert kalotaszegi táncokra épül, alapötlete a magyargyerőmonostori templom oldalán található madárleány pogánykori szobra, aki keblén kígyókat szoptat.

Legendája egy mérői karácsonyi kánta, mely szerint egymás véréti ivó és egymás húsát evő testvérekért sír Szűz Mária. A Szerelemkert (Vigyázó látomás) című produkcióban is megjelenik az örök ellentét, az egymásért és egymás ellen harcoló férfi és nő - mondta Orza Călin rendező-koreográfus.

A villa Zsidó Ferenc azonos című novellájára és gyímesi táncokra, dalokra épül, mondta a darab koreográfusa, László Csaba. Halotti tor is látszik a színen, élet és hallá mezsgyéjén járunk, fogalmazott a rendező-koreográfus, aki a jogar szimbólumával kapcsolatban elmondta: a háromágú jogar a vizet, földet és eget jelképezi - a szimbólum kapcsán gondolhatunk Poszeidónra, a tengeristenre és Sívára is.

A két előadást a Bethlen Gábor alapítvány támogatásával állították színre. A két produkció különálló egység, ha valaki kapcsolatot vél felfedezni közöttük, az csak a véletlen műve lehet, mondta Dimény Levente, a Nagyvárad táncegyüttes művészeti vezetője.

A Szigligeti Színház honlapján olvasható műsorrend szerint a váradi bemutató után a Szerelemkert című darabot december 17-én Zilahon is láthatják a nézők.

Kimaradt?